pixel

Харвардски учени създадоха здрава биопластмаса от скаридени черупки

Благодарение на екип от учени от Харвард думата „скарида“ вече не е обида за човек, който е кисел и сбръчкан от сръдня. Институтът „Вис“ за биологично-ориентирано инженерство при университета е изолирал хитин от екзоскелета на ракообразното, за да произведе хитозан – супер здрав полизахарид, който може да бъде получен от тоновете черупки от скариди, които се изхвърлят всяка година. Здрава и лесна за формоване във всевъзможни форми чрез използването на техника за шприцоване или леене, пластмасата е наречена „шрилк“ и се разгражда в околната среда за около две седмици. При този процес тя освобождава хранителни вещества, които да подхранват растенията.
Новата пластмаса е базирана на захариди, прозрачна е и може да бъде оцветявана.

Доскоро повечето биопластмасите се правеха предимно от растителна целулоза, а много рядко – от захариди. Под ръководството на Хавиер Фернандес и Дон Ингбер групата учени от Харвард манипулирали добития хитозан, за да се получи здрав и прозрачен материал, който запазва до голяма степен естествената молекулярна структура на хитина – доколкото е възможно. Чрез добавянето на деривати от коприна и дървесно брашно учените избегнали възможността от пукване и свиване по време на процеса на формоване.

„В много индустрии има спешна нужда от устойчиви материали, които да могат да бъдат произвеждани чрез технологиите за масово производство. Нашият мащабируем производствен метод показва, че хитозанът, което е достъпен и евтин, може да служи като надеждна биопластмаса, която може да бъде използвана вместо традиционните пластмаси за множество промишлени приложения“, казва Ингберв прес-съобщение на университета.

Материалът „шрилк“ може да бъде използван във вода и може да бъде тониран чрез промяна на киселинността на съединението. С този продукт могат да бъдат заменени найлонови торбички, памперси, опаковки за храни и др. Те ще спестят на природата тонове пластмасови отпадъци, които задръстват водните пътища и морските екосистеми всяка година. И всичко това благодарение на скромната скарида!

Може да харесате още...