pixel

Хибридна соларна система вдига ефективността на електроцентрала на природен газ с 20%

Хибридна соларна система вдига ефективността на електроцентрала на природен газ с 20%

Слънчевата енергия обещава чиста, безгранична енергия, но точно в момента тя страда от високи разходи и недостатъчна ефективност, особено когато не грее слънцето. Националната северозападна тихоокеанска лаборатория на САЩ – PNNL – е намерила начин да съчетане най-доброто от „двата свята“, като е разработила хибридна система на слънчева енергия и природен газ, увеличавайки ефективността и намалявайки въглеродния отпечатък на електроцентралите на природен газ.

Системата на PNNL използва параболично огледало, за да фокусира слънчева светлина върху хибичен реактор с размер 1,2 х 0,6 м, „облицован“ с тесни каналчете с дебелина 8.1 мм. Слънчевата светлина нагрява природния газ в каналите. В непосредствена близост се намира катализатор, който разгражда молекулите на газа до смес от водород и въглероден диоксид – нещо, наричано синтетичен газ. Свързан към реактора е топлообменник, който събира отпадъчната топлина от реакцията и я праща обратно в реактора, за да ускори процеса, докато не се стигне дотам, че 60 процента от слънчевата светлина се превръщат в химическа енергия. Тестовете показват, че системата позволява инсталация на природен газ да работи с около 20% по-голяма ефективност.

„Нашата система ще даде възможност на електроцентралите да използват по-малко природен газ за производството на същото количество електроенергия, което вече генерират“, казва инженерът от PNNL Боб Вегенг, ръководител на проекта. „В същото време системата намалява парниковите емисии на подобна толкова, че тя е конкурентна на традиционните системи, базирани на изкопаеми горива“.

Не е изненада, че системата работи най-добре в райони с много слънце и според PNNL тя е приспособима към различни размери електроцентрали на природен газ. Дна електроцентрала с капацитет 500 MW би имала нужда от 3000 рефлектрони огледала.

PNNL планира да тества системата в своя кампус в Ричланд, Вашингтон, като част от програмата за повишаване на ефективността на системата и намаляване на себестойността й до прогнозираните шест американски цента за киловатчас до 2020 г. Така тя ще може да стане конкурентна на конвенционалните електроцентрали на изкопаеми горива.

Може да харесате още...