pixel

Холандска фирма е започнала да добива електричество от живи растения

Холандска фирма е започнала да добива електричество от живи растения, което след това използва за захранване на телефони и дребни устройства, Wi-Fi горещи точки, а сега и над 300 LED улични лампи в два обекта в Холандия. Компанията „Plant-е“ дебютира проекта си “Звездно небе” през ноември 2014 г. на мястото на стар склад за боеприпаси, наречен HAMbrug, близо до Амстердам. Растителното електричество се използва и в близост до централния офис на компанията във Вагенинген.

Основателите на Plant-е се оглеждали за метод за добиване на енергия от естествения свят, чудейки се дали част от енергията в природата не може да бъде използвана от хората. Те намерили отговора в един страничен продукт на фотосинтезата при растенията. Електрическите модули на Plant-е могат да се окажат следващата голяма стъпка или даже революция в чистата енергия.

Улавянето на енергия от растящите растения е извървяло дълъг път от ученическата скамейка, когато децата правеха експерименти с часовници, захранвани от картофи. Подходът на Plant-е стъпва на същия принцип, но е коренно различен, защото технологията не наранява растението, за да впрегне енергията му. Не само, че тя генерира електричество, без да навреди на растението, но и количеството електроенергия, което се добива, всъщност е доста съществено, казват учените.

Може да харесате още...