pixel

Холандска вятърна турбина събра 1 млн. евро чрез обществено финансиране само за 13 часа

Дали е възможно общественото финансиране да бъде бъдещето на възобновяемите енергийни източници? Windcentrale, холандска компания за чиста енергия, която помага на хората да инвестират инидивидуални във вятърни турбини, смята, че това може да е точно така.

Само за 13 часа компанията събра  1 300 000 евро от общо 1700 холандски домакинства – всички желаещи да закупят акции в една вятърна турбина в центъра на Холандия. Всяка от 6648-те акции представлява около 500 киловатчаса чисто електричество годишно. Те се продават на цена от 200 евро на брой.

От 2012 г. насам Windcentrale изкупува големи вятърни турбини от разработчици на проекти, енергийни компании и финансови институции. За първите им две турбини били нужни 2 и половина месеца, за да се намерят купувачи за общо 20 000 акции. Именно затова популярността на най-новия им проект кара основателите Харм Рейцма и Анн Янсенс да се вълнуват много за бъдещите възможности. В интервю пред Renewable Energy World Рейцма обяснява, че крайната цел е да се постигне растеж на енергията от възобновяеми източници в Холандия чрез радикална промяна на начина, по който обикновените хора разглеждат вятърните турбини. Ако човек инвестира лични средства във вятърна енергия, той има причина да прави повече за развитието на чистата енергия и ще настоява държавата и дружествата за комунални услуги да работят в тази посока.

greentech.bg

Може да харесате още...