Холистичният подход на Siemens носи по-големи ползи за клиентите

Търговският магазин  Jelmoli избра Siemens Schweiz AG за партньор, за да оптимизира техническите системи в универсалния си магазин на Bahnhofstrasse в град Цюрих. Siemens подхожда холистично, което допринася  за по-ниски разходи, свързани със системите за осветление, вентилация и охлаждане на сградата и  и увеличава ползите за клиента. В основата на проекта е изцяло обновената концепция за осветление.

Търговският магазин  Jelmoli  в Цюрих е една от най-предпочитаните дестинации за пазаруване в Швейцария. Името му символизира  отлични продукти и първокласно обслужване на клиентите. Jelmoli AG е част от компанията за недвижими имоти на Swiss Prime Site (SPS) от 2009 г.. SPS AG е водещата в Швейцария компания за недвижими имоти с портфейл над 10 млрд. швейцарски франка. Wincasa, друга компания от SPS Group, предоставя услуги за управление на недвижими имоти на Jelmoli.

Осветление: нови решения и изключителни резултати

Осветлението играе ключова роля при представянето на стоките и оказва положително влияние върху потенциалните купувачи. Според Андреас Хартвиг (Andreas Hartwig), ръководител на проекта и планиращ осветяването в Siemens, магазините за търговия на дребно често съдържат отделни зони за излагане на продуктите, които се конкурират помежду си по отношение на яркостта на осветеността. Освен че консумира твърде много енергия, този подход не означава непременно, че продуктите се открояват или са  представени  по оптимален начин.

Осветителната система в универсалния магазин Jelmoli в Цюрих остарява, достига  края на жизнения си цикъл и започва да изисква много по-голяма поддръжка. Тъй като цветът на светлината се променя, когато осветителното тяло достигне края на жизнения си цикъл, осветяваните декори и продукти започват да изглеждат по по-различен начин от желания.

Концепцията за нов дизайн е била представена на екип, вземащ решения в SPS, Wincasa и Jelmoli. За да се улесни тяхното решение, е била създадена демонстрационна зона с около 60 светлини, разделена от останалата част на магазина. За да отговори в най-голяма степен на изискванията на клиентите, Siemens и производителят на осветителни тела специфицират използването на специално осветително тяло и светодиоден модул. В допълнение към решението, което перфектно удовлетворява нуждите на клиентите, то е довело и до допълнително спестяване на енергия от около 8% – или с около 9 000 осветителни тела по-малко, което води до значително намаляване на разходите.

Като допълнение са модернизирани и системите за вентилация и климатизация. В хода на проекта са обновени 34 вентилационни системи.  Автоматизирани са изпълнителните механизми, които регулират съотношението на външния към вътрешния въздух там, където липсва функционалност. На следващ етап е инсталиран специално създаден софтуер за управление във всички 34 системи.

Една от характеристиките на този софтуер е новата стратегия за управление на оптималното използване на външния въздух, известна като „свободно/безплатно охлаждане” (free cooling). Тя предотвратява използването на въздушни обеми, които са над допустимите норми. За охлаждане се използва външен въздух, а качеството на въздуха се осигурява чрез наблюдение на нивата на CO2 . Благодарение на оптимизираното съотношение външен въздух/ вътрешен въздух вентилационните системи могат да се адаптират, за да отговорят на изискванията на сградата. Динамично управление означава, че системите са в състояние да реагират по-гъвкаво на променящите се климатични условия и на нарастващия брой посетители на сградата. Намаляват енергийните разходи, като същевременно се повишава комфорта за посетителите.

Холистичният подход на Siemens е съществено  предимство пред конкурентите: компанията разполага с опит в целия спектър от сградни технологии, което му позволява да създава идеално координирани решения. Това ноу-хау се допълва от огромния опит на компанията в управлението на проекти – Siemens може да оперира като генерален изпълнител, като клиентът  се възползва от предимствата на специално приспособени решения.


Вижте също...