pixel

Homevent&Coolvent що е то и как да повишим комфорта си у дома?

Всичко си има две страни

За съжаление и безспорните отлични качества на енергоспестяващи, пасивни или нискоенергийни къщи водят и до неудобства. Плътната конструкция не позволява естественото „дишане“ на сградата, въздухът в помещението е прекалено сух или прекалено мокър, което кара хората и сградите да страдат.  В същото време една вентилация с отваряне на прозорци и врати, ще доведе до намаляване на ефективността за пестене на енергия.

Решението е едно и се постига чрез „контролирана жилищна вентилация“. 

Изборът на една такава система ще реши проблемите с „дишането“ на нискоенергийните и пасивни къщи. От години на пазара има съоръжения само за вентилация, както и вентилация с рекуперация, но днес вече може да се намерят и  по-сложни съоръжения за вентилация с рекупереция на топлина и на влага.

Рекуперацията на топлина е от изключителна важност за запазване ефекта на енергоспестяване. Много апарати са оборудвани с конвенционални топлообменници, които просто поглъщат топлинната енергия от отработения и я отдават на подавания въздух (напр. пластинчат топлообменник). Обаче един топлообменник с енталпия може да направи много повече. Това е една сложна наука, но за нуждите на вентилационната техника   е   достатъчно   да   се ограничим до физическия смисъл на думата. Енталпията е величина, която изразява енергийното съдържание във веществата.  В топлообменник с енталпия заедно с чувствителната топлината, съдържаща се във водната пара, се използва и латентна топлина и по този начин се получава допълнителен потенциал процес, напомнящ на този при кондензната технология.

Като особено ефективен се е доказал ротационния топлообменник с енталпия, защото рекуперацията на топлина и влага варира – в зависимост от изискването за енергия и може да се контролира от 0 – 100%. Той е най-ефективното „сърце“ на контролираната жилищна вентилация с рекуперация на топлина и студ, което се предлага на пазара в момента.

Сорбционния принцип

Налице е още един плюс, в списъка на посочените по-горе свойства на ротационния топлообменник с енталпия, който трябва да бъде споменат: Сорбционната технология. Топлообменникът трябва от една страна да има специфична повърхностна структура на матрицата от алуминий, а от друга страна    да    има    покритие    за  адсорбция и десорбция на влага. Този термин трябва да бъде изяснен: Кондензационни или хигроскопични ротори с покритие са неподходящи, защото те не могат да предотвратят прехвърлянето маса (напр. миризми, съдържащи се в кондензата, бактерии, вируси и водоразтворими вещества, вредни).

Контролираното подаване и отстраняване на влагата,

т.е. контролираният транспорт на влага – работи само със специално сорбционно покритие. Покритие на силиконова основа, което гарантира че влагата се прехвърля като молекулярно свързан (газ) Н2О се трансформира и не се получава кондензат. От гледна точка на практичност, целият апарат е проектиран за лесен и практичен монтаж. Без необходимост от поддръжка на лагери, а задвижващ механизъм е с минимална консумация на енергия (около 60W – колкото една ел. крушка), има специално уплътнение и доставя пречистен въздух (Hoval патент) и няма отделяне на кондензат.

Хигиена идва от гръцки и означава здраве

Освен споменатите по-горе аспекти, апаратът е снабден с филтър за прах на потока от засмуквания въздух и поленов филтър за подавания въздух, което е важно не само за страдащите от алергии, но също така е ключов фактор за здраве за всеки жител, тъй като бактерии, аерозоли и газове се отстраняват предварително. Преференции също има и поради високия капацитет за задържане на прах и малък пад на налягане. От гледна точка на поддръжка тези филтри могат да бъдат заменени с няколко прости стъпки, без помощта на експерт. Това е единственото усилие, което устройството изисква в неговия непрекъснат режим на работа. В домът ви ще има винаги пресен и здравословен въздух във всеки смисъл на думата.

За да се направи всекидневна вентилация с максимална ефективност, тя трябва да бъде технически оптимизирана, не само спрямо въздуха. Шумът и вибрации са от съществено значение за тихата работа. Автоматичният контрол на масовия поток, автоматичен режим на работа и мониторинг на вентилатори и филтри, също са част от оборудването.

HomeVent да бъде CoolVent – как и защо?

Апаратът Hoval HomeVent като контролирана вентилация с рекуперация на топлина и влага вече се доказа много успешно за няколко години, а сега е оборудвана с нов модул: „Coolvent чип“. Той води до обратима функция на енталпията и въртенето на топлообменника и по този начин предава студ вместо топлина. Предварително условие за охлаждане е разбира се, климатична сплит единица независимо от нейния произход.

Същественото тук е, че климатикът трябва да  работи много по-малко, което води до намаляване и на разходите за ел. енергия. Студът, произведен в климатика, е възстановен в топлообменника с енталпия на Hoval CoolVent и разпространен чрез въздушния поток равномерно към всички стаи.

Лятото наближава

„Coolvent чип“ прави Hoval HomeVent контролирана вентилационна система с оползотворяване на студ.

Ако вече имате HomeVent устройство, то вие се нуждаете само от една малка климатична сплит система и от ъпгрейд на HomeVent с чипа Coolvent. По този начин осигурявате в горещите дни приятно охладен климат.

В студения сезон свежият въздух отвън се затопля и навлажнява с енергията от отработения въздух в топлообменника на HomeVent. През лятото, обмяната на енергия е в обратна посока. Охладеният с климатичен апарат въздух до 22°С (например) охлажда в Coolvent външния въздух от 30°С (например) до 23°С като се извлича излишната влага. Така се налага и значително по- малко работа за климатика.

В крайна сметка получавате един дом с чист въздух, отговарящ на всички хигиенни изисквания през цялата година, както и оптимално затоплен, охладен и овлажнен.

Обадете се сега и вземете най-доброто решение за Вашия дом или домът на Ваш партньор или инвеститор.

Hoval ще бъде Ваш партньор за осигуряване на максимален комфорт.

Може да харесате още...