pixel

Hoval създаде за HIlti здравословна околна работна среда

Формулата е проста: ориентираните към решения клиенти се нуждаят от ориентирани към решения доставчици.

В унгарския град Кечкемет компанията Hilti произвежда длета, свредла и диамантени борколони. Когато реши да увеличи производствените си мощности, компанията се обърна към Hoval , за да осигури всичко от един доставчик: това включва вентилационни и отоплителни системи, както и слънчеви колектори за подгряване на вода. Сега, цялата система, която Hoval създаде, спестява енергия, време и пари.

Както Hoval, така и Hilti има своя база в Лихтенщайн, но това не е единственото общо, което двете компании имат помежду си. Те споделят и подобни корпоративни философии, които вярват, че ентусиазираните по отношение на технологиите и фокусирани над клиентските нужди служители, са ключа към създаване на продукти и системи, които да отговорят на очакванията на клиента.

В Кечмекет също живеят с този принцип. Когато се вземаше решението за разширение на производствените мощности, (основани през 1989), целта от самото начало бе да се оползотвори топлината отделяна от производството и да се използва за отопление. Това означава, че отоплителните котли са необходими само за покриване на пиковите нужди от отопление. Също така компанията взе решение да затопля вода чрез слънчева енергия, нещо което да редуцира нуждата от топлинни мощности още повече. За проектантите, възможността да се намали началната необходима мощност от 1700 kW на 900 kW – бе повече от достатъчна, като се има предвид и факта, че производствената площ е увеличена 2500 на 5200 m².

Резултатът

е UltraGas® (900D) – сдвоен кондензен газов котел. Коефициентът му на ефективност достига забележителните 110% благодарение на вградения aluFer® топлообменник.

В големи инсталации като тази, сдвоена каскада от UltraGas е идеалният избор. Неговият голям воден обем позволява семпли хидравлични връзки и минимална консумация на енергия и премахва нуждата от първични помпи. Необходимостта от един комин за двата котела също го прави изключително лесен за работа по време на разширения и ремонтни дейности. В същото време управлението TopTronic® Т контролира каскадата. И цялата тази система идва от един единствен източник – едно техническо решение с висок клас от Hoval .

30 колектора на покрива

Покривът на Hilti в завода в Кечкемет е украсен с 30 слънчеви колектора UltraSol, достигащи обща площ 75 м². Водата се затопля с енергията от слънцето и се съхранява в буферни съдове, като по този начин се покриват нуждите от битова гореща вода.

Икономии чрез вентилация

Разширяването на завода в Кечмекет беше извършен на два етапа, първият включва 600 м² сграда за тест на продуктите и вторият – 3000 м² производствена площ. Фабриката също предлага 1600 м² площ за логистика и администрация. Седем покривни вентилационни апарата RoofVent LKW – 9 бяха инсталирани, за да бъде постигнат комфорт на отопление, вентилация и климатизация в новите производствени халета. Четирите RoofVent апарата, които бяха разположени в първата сграда, построена 1989 г., бяха реновирани до модел LKW и снабдени с най-съвременни контролери, като това позволи те да останат в употреба.

Вентилационните апарати редуцират температурната стратификация в помещението, което намалява топлинните загуби през покрива. Това, което е интересно, е че те могат да бъдат контролирани индивидуално, с оглед на намаляване консумацията на енергия. Като резултат, децентрализираните Hoval апарати RoofVent, които не работят с тромави въздуховодни системи, може да се похвалят като енергоспестяващи и са далеч по-добри от своите обемисти, централизирани колеги. И на всичко отгоре, поддръжката на апаратите може да бъде осъществявана по време на работа, без да се спира производството.

Тъй като цялостно решение от Hoval бе идентифицирано като правилния избор за работа, системата бе инсталирана. Надминаха се не само стандартните нива на енергийна ефективност, но и служителите на Hilti в Кечкемет са впечатлени от новата инсталация и споделят: “Ние работим в здравословна околна среда”

Може да харесате още...