pixel

И Швейцария се сбогува с ядрената енергетика?

И Швейцария се сбогува с ядрената енергетика?

Швейцарците ще решат в неделя съдбата на закон, предлагащ милиарди долари субсидии за възобновяема енергия, забрана на ядрените централи и частично спасяване на електроцентрали, информира „Ройтерс“.

Проучване на общественото мнение от този месец, сочи, че 56% имащите право на глас подкрепят закона спрямо 61 на сто по-рано.

Дебатите по швейцарската „Енергийна стратегия 2050“ са съсредоточени върху това колко ще трябва да платят клиентите и данъкоплатците за мерките и дали четирикратното увеличение на слънчевата и вятърната енергия до 2035 година, както предвижда законът, може да осигури надеждни доставки.

Според критиците на закона четиричленно семейство ще трябва да плаща допълнително 3200 швейцарски франка годишно, а освен това по-непостоянната вятърна и слънчева енергия ще означава по-голяма зависимост от внос на електричество. През 2016 година Швейцария бе нетен вносител на енергия.

Слънчевата и вятърната енергия представляват 5 процента от енергията в Швейцария спрямо 60 процента хидроенергия и 35% ядрена енергия. Според новия закон енергията добивана с помощта на слънцето, вятъра, от биомаса и геотермални източници, трябва да нарасне до най-малко 11 400 гигаватчаса до 2035 година спрямо 2831 гигаватчаса сега.

Законът ще забрани строежа на нови ядрени централи. Швейцария има пет такива съоръжения, като плановете са първото от тях да бъде закрито през 2019 година.

Няма срок за затварянето на останалите, което означава, че могат да работят, докато отговарят на стандартите за безопасност.

fakti.bg

Може да харесате още...