pixel

ИКЕМ показа екоавтомобил и електровелосипед

ИКЕМ показа екоавтомобил и електровелосипед

Екоавтомобилът е между последните разработки на ВТУ „Т.Каблешков”, член на ИКЕМ. Това е обикновено Пежо 206, в което е инсталирана „водородна клетка”, посочи ръководителят на екипа доц. Иван Петров. Поставяме кавичките, защото в масовия случай такава горивна клетка получава водород и произвежда ток. В случая се подава ток и се произвежда браунов газ (смес от водород и кислород). Водородът се връща в двигателя с вътрешно горене и така повишава мощността му с 35-40 %, сваля два пъти СО2 в изгорелите газове и намалява разхода му на гориво поне с 8-10 %. Големият плюс е, че целият „тунинг” е само за 300-500 лв. и почваш да караш с … вода.

Малко по-скъп излиза електровелосипедът на „Зекотек”, също член на ИКЕМ. Екипът на фирмата внася от Китай рамката и литиево-йонната батерия и тук прави монтажа. Внос оттам е и електродвигателят, защото при суровината за неговите магнити азиатският гигант е почти монополист. Оригинален е дизайнът и контролерът за управлението на батериите и двигателя, който е на крачка от подобен за електромобил. След електрификацията велосипедът поскъпва 3-4 пъти, но пък с едно зареждане пробегът му стига 40-80 км.

ИКЕМ поставя оновите на българската електромобилност. Клъстерът работи по десетина направления – от производството до нормативната база през обучението, научно-изследователската и развойната дейност, изграждането на зарядна инфраструктура и конверсията (трансформацията) на обикновени в електромобили.

В ТУ-София, например, които също са член на клъстера, се търси най-ефективния български комплект „електродвигател-батерия-контролер”. В РУ „А. Кънчев” е издаден учебник „Електромобили” и заедно с други технически ВУЗ-ове се подготвят програми за обучение в тази сфера. На пресконференцията бе съобщено, че по предложение на ИКЕМ Агенцията за професионално образование и обучение е одобрила две нови специалности за средни техници за същите нужди.

Във фирма “Монбат” пък, също член на клъстера, се работи за пускане на ново производство усъвършенствани оловни батерии, които да са подходящи за електромобили. Със свой представител клъстерът се включи в международната работна група, която  подготвя стандартите за електромобилната промишленост в ЕС. По негова поръчка Центърът за териториално развитие разработва схема, по която изграждането на електрозарядна инфраструктура в общините да става по-лесно и бързо. Не на последно място, също по инициатива на ИКЕМ в бюджета за догодина и в промените на съпътстващите го закони се очакват първите стимули за електромобилността.

За две години след учредяването си неправителствената организация успя да се превърне в център на диалога между централната и местната власт, бизнеса и науката в името на електромобилността. Нейният девиз: „Електромобилът в България – с българско участие”, концентрира все повече обществена енергия, подчертава председателят й Илия Левков.

greentech.bg

Може да харесате още...