pixel

Икономическото министерство определя акциите на БЕХ за борсата

В интервю пред вестник“24 часа“ вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че до две седмици икономическото министерство трябва да реши миноритарни пакети от кои държавни енергийни компании ще се продават на борсата. Пакет от Български енергиен холдинг или акции от „Булгартрансгаз“ и Електроенергиен системен оператор са двете възможности, които той посочи.

Вариант за пускане на 15% от енергийния холдинг на борсата бе обсъден преди Коледа. Намеренията са държавата да си запази до 66% от големите енергийни дружества. Сред плановете са продажбата на пакетите да бъде осъществена до края на 2012 година.

„Мисля, че по-атрактивна ще е БЕХ, защото има диверсификация. Тогава наши, и немски и австрийски пенсионни фондове ще бъдат заинтересовани“, коментира Дянков.

За да защити потребителите правителството ще се намеси агресивно в ценообразуването на стоки и услуги. Финансовото и икономическото министерство нямат особени права за това, но определени продукти са с по-високи цени без ясни причини, признава вицепремиерът. Той обаче не уточнява дали цените на тока, парното и водата, които се определят от формално независимата по закон Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, ще бъдат обект на намесата. Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренция досега са се оправдали с липсата на капацитет да правят анализи, стана ясно по думите на Дянков.

energyonline.bg

Може да харесате още...