pixel

Индия строи реактор на бързи неутрони със затворен горивен цикъл

Индия строи реактор на бързи неутрони със затворен горивен цикъл

Индийският център за ядрени изследвания „Индира Ганди“ сключи договор с Индостанската строителна компания на стойност 7,64 млрд. рупии (120 милиона долара) за строителство на завод за горивен цикъл за реактори на бързи неутрони в Калпакам.

Планираният обем на дейностите включва строителство на безопасен завод за преработка на отработено ядрено гориво от реактори на бързи неутрони и свързаните с това електротехнически дейности, доставка на оборудване, създаване на системи за физическа защита. Срокът за извършване на дейностите е 48 месеца.

Създаването на бързи реактори-размножители е един от приоритетите на индийската ядрена програма. Това е свързано с факта, че Индия има големи запаси от торий и се планира, с използването на плутоний, произведен в реакторите на лека и тежка вода, от този торий да се произвежда изотоп на уран-233.

Изграждането на прототип на реактор на бързи неутрони с мощност от 500 мегавата (PFBR) започна през 2004 г. в Калпакам. През юли министърът по атомна енергия на Индия Джитендра Сингх съобщи в долната палата на парламента, че енергоблокът ще бъде пуснат през тази година.

publics.bg

Може да харесате още...