pixel

Иновативна фотоволтаична система, може да се „отпечатва“ върху стъкло

Компания от Обединеното кралство, разработила иновативна слънчева фотоволтаична система, която може да се „отпечатва“ върху стъкло, получи 2 милиона лири инвестиция за развитие.

Oxford Photovoltaics (OPV), която се е зародила от лабораториите на Оксфордския университет, е разработила прозрачни фотоволтаични (PV) соларни клетки и вече и се приближава до началната фаза на тестване на продукта си. Инвестиционният посредник MTI Partners, подпомогнала отделянето на OPV от университета, е набрала новото финансиране, а по-нататъшни инвестиции ще има и от Оксфордския университет и частни инвеститори.

По-рентабилно в сравнение с конвенционалните PV панели?

OPV е разработила фотоволтаични клетки от органични материали, които са прозрачни и могат да бъдат отпечатани върху стъклени панели. Така те могат да покрият стъклените фасади на цели сгради. Клетките се полагат по време на процеса на производство на стъкления панел. Оценките досега показват, че това оскъпява стъклопакета с около 10%. Предвид размера на фасадата на една сграда обаче това може да се окаже далеч по-рентабилно решение от конвенционалните слънчеви панели, според главния изпълнителен директор на фирмата Кевин Артур.

Първите тестови инсталации на соларното стъкло още през 2010 г.

В момента клетките не са толкова ефективни, колкото традиционните соларни панели, но Артър вярва, че това ще се промени бързо. Лабораторните тестове показват, че клетките са способни на 10,7% ефективност, макар че тя варира в зависимост от размера и оттенъка на „PV стъклото“. Артър казва, че тези клетки могат да достигнат 14 или 15% ефективност в следващите12-18 месеца.

Пътят към пазара

Парите, осигурени в този нов кръг финансиране, ще бъдат използвани за подобряване на техническите и търговските екипи на компанията и изграждане на нови съоръжения за производство и тестване на нейното фотоволтаично стъкло.

OPV планира да тества 300х300мм A4 фотоволтаична клетка до края на 2013 г. и да направи селективно изпитване на строителен размер стъклени панели до края на 2014. До 2015 г. се очакват тези нови фотоволтаични клетки за да бъдат достъпни за масово ползване.

greentech.bg

Може да харесате още...