pixel

Иновация: Гумите на колата генерират ток

Време е автомобилите да станат нещо повече от средство за придвижване. Инженери от университета „Уисконсин-Медисън“ са разработили технология, която осигурява електрическа енергия при въртенето на гумите на колите.

Чрез т.нар. наногенератор – миниатюрно устройство, което генерира енергия от движение, колите могат да станат по-ефективни и екологични.

Как работи? В гумата се поставя електрод, който при контакт със земята генерира електричество вследствие на триенето на двете повърхности.

Според учените създадената енергия от четирите гуми е достатъчна, за да захранва светлините на колата, като може и да се съхранява за други нужди.

Изобретателите твърдят, че по този начин консумацията на гориво може да бъде намалена с около 5%, което може да изглежда малко на пръв поглед, но ако се вгради масово в автомобилите, ефектът за намаляване на енергийните разходи ще е сериозен.

По-рано през годината Goodyear представи концептуален модел на автомобилна гума, която произвежда електричество чрез термоелектрически материал, който преобразува топлината и триенето при движение в електроенергия.

clubz.bg

Може да харесате още...