Иновация при слънчевите панели

Електричеството, произведено от слънчеви панели, представлява само 2% от общата енергия на пазара в САЩ. Изследователи от университета „Пърдю“ са създали нов производствен процес и материал, благодарение на които слънчевата енергия – под формата на топлина – може да произвежда по-ефективно електроенергия, което прави този източник по-конкурентоспособен от традиционните.

Слънчевата енергия може да се обработва не само от панели в частни домове, но и в специални електроцентрали, където лещи или огледала концентрират светлината върху малки площи. Така получената топлина се прехвърля върху разтопена сол, която я транспортира в работния флуид – въглероден диоксид – който завърта турбината и генерира електричество.

Проблемът е, че топлообменниците, предаващи топлината от стопената сол на течността, са изработени от сплави от неръждаема стомана или никел, които омекват при високо налягане и температура.

Американските учени откриват, че сплав на волфрам и керамичен циркониев карбид може да издържа нагряване до 3400 градуса по Целзий, провежда топлината почти без загуби, и не променя формата си.

Такива топлообменници могат да се произведат по-евтино, отколкото тези от неръждаема стомана или никел. Въпреки, че новият керамичен материал все още не се използва в производството, приложението му обещава създаване на високоефективни топлообменници и слънчеви клетки.

Заявката за патент вече е подадена. Министерството на енергетиката на САЩ ще финансира проекта.

.


Вижте също...