Интелигентните саморегулиращи се батерии са вече близо

Научен изследователски екип с ръководител проф. Чунжи Джи от Градския университет в Хонг Конг, е на път да разреши един изключително важен проблем, който спира развитието на още по-мощни батерии – прегряването. Генерирането на много топлина при зареждане и разреждане, опасността от пожар, рискът от късо съединение – това са само някои проблеми пред разработването на ново поколение акумулатори.

За да се разсейва натрупаната топлина в батериите се използват различни прекъсвачи, пламъкопотискащи вещества, колектори за изключване на тока. Те обаче осигуряват само еднократна защита – т.е. не е възможно възстановяването на първоначалното работно състояние на батериите, след като температурата спадне.

Екипът на проф. Чунжи Джи е синтезирал температурно-чувствителен сол-гел преходен електролит, съдържащ поли (N-изопропилакриламид-ко-акрилова киселина), който след загряване над ниската критична температура се превръща в гел. Това води до намалена специфична мощност и повишено вътрешно съпротивление на акумулатора, като по този начин се спира батерията.

След охлаждане обаче веществото се връща в течно състояние и може да се възстанови оригиналното електрохимично действие. По-важното е, че за разлика от традиционните стратегии, сол-гел електролитът осигурява термореактивната батерия с динамична скорост на зареждане / разреждане при различна температура, което позволява “интелигентно” термично управление на батерията. Постижението обещава възможности за направата на самозащитаващи се батерии чрез реверсивен сол-гел преход.


Вижте също...