Интернет на нещата ще получи „вечни батерии“

В света има трилиони устройства, свързани с „интернет на нещата“, но възниква проблемът с непрекъснатото им захранване. Американската технологична компания Atmosic Technologies възнамерява да го реши, като пуска чипове за безжични мрежи M2 и M3, които могат да работят с „вечни батерии“ или без батерии.

За да се намалят огромните усилия и разходите, свързани с обслужването на батерии за милиарди устройства за „интернет на нещата“, компанията лансира идеята за непрекъсната връзка навсякъде. Тази концепция се основава на три ключови технологии: нискоенергийно радио, активиране на устройството при поискване и контрол на консумацията на енергия.

За да реализират проекта, специалистите на Atmosic Technologies използват платформата Bluetooth 5, която е два пъти по-бърза и четири пъти по-продуктивна от предишните версии и наистина може да се конкурира с Wi-Fi. Благодарение на активирането при поискване, чипът Atmosic M2 изисква 10 до 100 пъти по-малко захранване. А чипът М3, поради ниската консумация на енергия и контрола на усвояването ѝ, може да осигури непрекъсната автономна работа на устройствата за безжична връзка.

Специалистите от Atmosi смятат, че откритието им е огромна стъпка към създаването на „вечни батерии“ в глобален мащаб. В момента в компанията работят 26 служители. Засега съществуват само демонстрационни чипове – масовото производство ще започне през пролетта на 2019 г. Предприятията за рисков капитал вече са инвестирали около 21 млн. долара в проекта.


Вижте също...