pixel

IRENA : 2016 г. е рекордна за ВЕИ

IRENA : 2016 г. е рекордна за ВЕИ

Нарастването на мощностите от възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) през 2016 г. е рекордно. За пръв път от три години слънчевата енергетика изпреварва вятърната по пуснати в експлоатация нови мощности.

Общо въведените нови мощности от ВЕИ през 2016 г. са от порядъка на 162 ГВт, става ясно от доклада на Международната агенция за възобновяеми източници на енергия (IRENA). Според данните на агенцията, към края на 2016 г. установените мощности на зелена енергия в света са достигнали общо 2006 ГВт.

Увеличението на електроенергията от фотоволтаици през 2016 г. бележи нов рекорд – пуснатите в експлоатация нови мощности са общо за 71 ГВт. Така за пръв път от 2013 г., през миналата година слънчевата енергетика изпреварва вятърната по увеличение на мощностите с 20 ГВт.

Пуснатите през 2016 г. нови вятърни електроцентрали са с мощност от 51 ГВт.

Новите мощности в хидроенергетиката отбелязват ръст от 30 ГВт., в сектора на биоенергията увеличението е от 9ГВт. Геотермалните мощности през 2016 г. ас били в обем от 1 ГВт., става ясно още от доклада.

„Свидетели сме на енергийни промени по целия свят. Това се потвърждава и от новите рекордни мощности през миналата година“, коментира генералният директор на IRNA Аднан Амин.

Това според него потвърждава, че секторът „зелена“ енергетика е бизнес, който има своето положително социално икономическо значение – от създаването на нови работни места до подобряването на околната среда.

Според IRENA, регионът с най-висок принос за нарастване на ВЕИ през миналата година е Азия – 58% от всички „зелени“ проекти са изградени там. Общо за 2016 г. нивото на установените мощности са се увеличили с 13,1%.

От пуснатите в експлоатация 71 ГВт слънчеви мощности в света, на Азия се падат 50ГВт.

Китай през 2016 г. е въвел в експлоатация 34 ГВт слънчеви електроцентрали, САЩ – 11 ГВт, Япония – 8 ГВт, а Индия – 4 ГВт.

Европа е увеличила слънчевите си мощности с 5 ГВт. Общо в Европа те достигат до нивото от 104 ГВт, като лидери са Германия и Великобритания.

3e-news.net

Може да харесате още...