Ирландският енергиен пазар е неочаквана жертва на Брекзит

Брекзит

Излизането на Великобритания от Европейския съюз в началото на 2021 г., донякъде предсказуемо, засегна британския бизнес сектор, вариращ от музиканти до износители на омари. Но има и друга жертва на Брекзит, която няма нищо общо с напускането на Великобритания: ирландският енергиен пазар.

Всички енергийни връзки на Ирландия с Европа преминават през Великобритания. И тъй като Великобритания вече не е част от вътрешния енергиен пазар на ЕС (IEM), и двата острова страдат от повишена нестабилност на предлагането.

Според Фил Хюит, директор на EnAppSys, доставчик на енергийни данни, консултации и информационни услуги, проблемът в Ирландия е осем пъти по-голям, поради значимостта на вноса на електроенергия спрямо размера на мрежата й.

Единният пазар на електроенергия в Ирландия (SEM) търгува с енергия с останалата част на Европа чрез два 500-мегаватови интерконектора: EirGrid’s East West Interconnector между Ирландия и Уелс и Mutual Energy’s Moyle Interconnector между Северна Ирландия и Шотландия.

Те могат да доставят 15 – 30% от обичайното търсене на SEM, което е от 3 до 7 гигавата. До януари SEM търгуваше в рамките на IEM чрез търг за ден напред, който включваше и Великобритания, която сама има 4 гигавата от капацитета за свързване с континентална Европа.

Окончателните промени в капацитета бяха направени чрез два вътрешни търга между SEM и Великобритания и окончателен търг само за SEM.

След Брекзит Великобритания все още търгува с електроенергия с Европа, но не го прави на европейските свръхефективни ежедневни търгове European Power Exchange и Nord Pool N2EX. Неефективността започва да се проявява.

Сбогом ЕС, здравей променливост на доставките.

Данните от търговете, събрани от EnAppSys, показват, че обемите в рамките на деня са се увеличили, тъй като британските и ирландските мрежови оператори се борят да съчетаят търсенето и предлагането. Междувременно трафикът през интерконектора East West и Moyle стана по-нестабилен.

Не е ясно дали проблемите са започнали да оказват влияние върху ценообразуването на енергията.

Но това, което прави случая на Ирландия трогателен, е, че политиците са имали почти четири години, за да се подготвят за напускането на Великобритания от IEM – и все пак „хората не бяха съвсем осъзнали какво точно ще се случи“, каза Хюит.

След като разгледаха подробностите по сделката за Брекзит в началото на януари, служители на Европейската комисия и индустриални органи предупредиха, че търговията с енергия с Великобритания ще стане по-малко ефективна и по-скъпа.

Подобряване на хоризонта.

Добрата новина е, че се очаква нестабилността да се успокои, тъй като времето се подобрява и мрежовите оператори свикват да търгуват по новия режим.

Освен това, споразумението за търговия и сътрудничество, съставено  в последния момент между Обединеното кралство и ЕС, предвижда развитието на така наречения процес на „многорегионално свързване на свободни обеми“ за търговия с интерконектори до април 2022 г.

Междувременно Великобритания изгражда нови интерконектори към континентална Европа, което потенциално облекчава част от напрежението върху износа за Ирландия. В момента се работи по интерконектор с 1,4 GW между Великобритания и Норвегия, най-дългият в света, който трябва да заработи по-късно тази година.

В крайна сметка обаче ирландските мрежови оператори може да се наложи да изчакат до 2025 г. за окончателен край на притесненията си.

Това е очакваната дата за пускане в експлоатация на 700 MW Celtic Interconnector, който ще се движи от Южна Ирландия до Бретан във Франция и отново ще свърже ирландската мрежа директно с енергийния пазар, с който загуби връзка на 1 януари тази година.

Може да харесате още...