pixel

Искаме помощ от Световната банка за усвояването на европарите

Искаме помощ от Световната банка за усвояването на европарите

В началото на следващата година България ще подпише меморандум за техническа помощ със Световната банка и Европейската инвестиционна банка, чиято цел ще е да се подобри и ускори усвояването на еврофондовете у нас. Това съобщи ресорният министър Томислав Дончев, като добави, че, при снощния им разговор в Брюксел, е поканил комисаря по регионалната политика Йоханес Хан на церемонията по подписването.

Томислав Дончев отхвърли сравненията между влизането на външни експерти у нас и в Гърция и Румъния. В двете съседни държави Европейската комисия изпрати свои представители като крайна мярка срещу незадоволителното усвояване на европейски средства.

“Не би могъл да се направи паралел. Това е по същество съвсем различна инициатива. Тя не е наложена отвън, тя е поискана от българското правителство. Става дума за конкретна техническа помощ, за конкретни проекти в пътния сектор, както и в сектора “Води”. Това не е наложен отвън модел”, подчерта той

По думите на Дончев помощта на международните финансови институции ще бъде ограничена. “Тя няма да бъде увеличена в процеса на вземане на решения. Те ще оказват техническа помощ на ниво конкретни проекти”, допълни той.

До края на годината България очаква да й бъдат разплатени още 390 милиона евро от Брюксел, с което общият размер на реимбурсираните пари по различни проекти ще надмине 14 процента. Така страната ни ще се оттласне от дъното на таблицата по този показател, съобщи още Томислав Дончев.

В Румъния преди няколко седмици влезе в действие специален план за техническа помощ от Брюксел, който предвижда експерти от Европейската комисия да се ангажират на място с подобряването и ускоряването на работата. От ЕК съобщиха, че такъв план може да се въведе само по искане на съответното правителство, и че подобно искане от българска страна не е постъпвало.

vestnikstroitel.bg

Може да харесате още...