pixel

Испанска фирма чисти уран в АЕЦ „Козлодуй”

Испанската компания „Ибердрола Инхениериа“ (Iberdrola Ingeniería) и белгийската фирма „Белгопроцес“ (Belgoprocess) са приключили последните изпитания на нова инсталация за пречистване на ядрени отпадъци, която двете изграждат в АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи агенция ЕФЕ като се позова на комюнике на „Ибердрола“, в което се уточнява, че изпитанията са извършени в продължение на два дни в комплекса на компанията „Юропласма Инертам“ (Europlasma Inertam) в Морсен, Южна Франция.

Технологията е на базата на плазма, която позволява да се намали обема на отпадъчния радиоактивен продукт като се загрее до 5000 градуса по Целзий. С това загряване отпадъкът се превръща в течно състояние, който след като се охлади се сгъстява и намалява обема си 80 пъти. След което се съхранява в бидони, обяснява Ибердрола.

И допълва, че след окончателното приключване на изпитанията, инсталацията ще бъде транспортирана до България за монтирането й в АЕЦ „Козлодуй“.

Ибердрола и Белгопроцес са спечелили конкурс за 30 милиона евро за монтирането й в Козлодуй през 2009 г. , а проектът е подкрепен финансово от Европейската банка за възстановяване и развитие.

standartnews.com

Може да харесате още...