pixel

Испанската EBIOSS Energy строи ТЕЦ с гориво от газифицирани отпадъци в Карлово

Испанската компания EBIOSS Energy ще разработва в България ТЕЦ за когенерация /производство на топло- и електрическа енергия/ на базата на газификация на отпадъци, пише испанският икономически вестник Cinco Días, цитиран от БТА.

Новината е съобщена от президента на компанията Оскар Лейва Мендес, който е посетил страната ни, за да инспектира работата по първия проект – централата в Карлово. Очаква се тя да започне да функционира през първото тримесечие на 2015 г., като предвидената инвестиция е на стойност 20 млн. евро.

“Убедени сме, че Карлово ще е крайъгълен камък. Градът е нашият шоурум, откъдето ще покажем на света какво можем”, казва с гордост говорителят на EBIOSS Луис Санчес Ангрил. “Всеки проект е много продължителен. Трябват ни между 12 и 18 месеца за подготвителни дейности, получаване на разрешителни и т.н.”, допълва той.

България е входната врата на по-голям пазар, в който компанията иска да навлезе – този на страните от Източна Европа. 65% от произвежданата в региона енергия идва от топлоелектрическите централи, които зависят от фосилни отпадъци като въглищата.

Тази централа не е първата, която EBIOSS изгражда, но е първата тяхна собствена, пише БТА. Досега компанията е работила за трети страни в Италия, Франция, Испания, Германия и Португалия.

EBIOSS създаде собствена технология за производство на електроенергия и топла вода чрез газифициране на отпадъци, която освен че прави централите по-ефективни, позволява да се спестява средно по един тон въглероден диоксид за всеки произведен мегават час.

3e-news.net

Може да харесате още...