pixel

Испанският проект Cubic GG Bioclimatic House намалява сметките за отопление с 76.77%

GG Bioclimatic House е дървена къща с ниска степен на въздействие върху околната среда. Построена е в планините североизточно от Барселона и използва 76,77% по-малко енергия за отопление от традиционните жилища. Проектирана от Alventosa Morell Arquitectes, постройката се състои от шест сглобяеми модула, които хармонират с дърветата и богатата растителност. Домът използва разнообразни стратегии, за да постигне стандарта Пасивна къща (Passivhaus), без да се жертва комфорта на обитаване.

За да оптимизират конструктивните детайли и минимизират разходите, архитектите използват дървесината като единствен строителен материал. Те извършват биоклиматично проучване, за да гарантират, че са използвали най-подходящите стратегии за проектиране, съобразени с конкретното място.

Една от основните характеристики на дома са междинните пространства, които свързват шестте различни модула. Те действат като слънчеви колектори през зимата, за да затоплят интериора, а през лятото се превръщат в покрити външни тераси с директни връзки към околната градина. Обвивката на дома се характеризира с висока термична устойчивост, което означава, че е необходима много малко енергия за загряване на интериора.

1

Може да харесате още...