pixel

Избират фирма да сваля опасни тролейбусни жици

Пловдивският район „Централен” пристъпва към демонтаж на опасни тролейбусни жици в края на месеца, обяви кметът Георги Стаменов.

Общинският съвет на Пловдив гласува 300 000 лева от бюджета за премахване на надвисналата контактна мрежа.

„Обявихме процедура за избор на изпълнител и не надяваме до 22 август да имаме избрана фирма”, каза районният кмет. Той възнамерява да започне операцията в края на месеца, когато все още градът е празен. Демонтажът започва от кръстовището на Чифте баня, където застрашително висят около 40 тона кабели. Според оценка на експерти жиците едва се крепят и ако тръгнат да падат, ще повлекат и стълбовете, за които са закрепени.

„Животът и здравето на хората е по-важен”, категоричен е Стаменов.

Следващата стъпка е да бъде свалена контактната мрежа в района на Сточна гара. Част от тях са закрепени за полусъборен тютюнев склад на бул. „Христо Ботев”, чиято фасада едва се държи. Планът предвижда да се демонтират жиците по цялото протежение на булеварда – от Аграрния университет до Коматевския надлез.

Последният етап ще е на бул „Васил Априлов” до кръстовището с бул. „Шести септември”.

„До края на септември трябва да сме се справили. След демонтажа ще предявим финансова претенция към синдика на „Градски транспорт”, за да си върне изразходваните средства общината”, каза Стаменов.

24chasa.bg

Може да харесате още...