Изборът на удачен водонагревател

Eldominvest

Изборът на подходящ водонагревател в една отоплителна или соларна система е в основата на безпроблемната работа на цялата инсталация и постигане на желания комфорт.

Едно от първите неща, които трябва да се съобразят, е предназначението на уреда и типа вода, която ще циркулира в него – дали ще бъде питейна или за отопление. Тук отваряме скоба, че в някои наредби изрично е записано водосъдържателят на уреда да бъде от неръждаема стомана, нещо което е основополагащо в последващите етапи. Неръждаемите уреди които „Елдоминвест” произвежда са от високолегирана стомана – AISI 316L, която благодарение на молибдена в състава си има много по-добра корозионна устойчивост и механични качества от  стоманата марка AISI 304, която се използва от други производители. Неръждаемите уреди са изключително подходящи за региони с меки води, където електропроводимостта е ниска и съдържанието на хлорни йони във водата е минимално;  такива региони са София област, Благоевград и Кърджали. В регионите с твърди води – по поречието на р. Дунав, Черноморските зони и район Хасково – са за предпочитане уреди с емайлиран водосъдържател. Тук предпоставката е повишеното съдържание на хлорни йони, което влияе неблагоприятно на неръждаемите уреди. В регионите с твърда вода емайлираните уреди се държат прекрасно и имат дълъг срок на експлоатация. Все пак този срок се определя и от честотата на използване на уреда и профилактиката, която трябва да се извършва (подмяна на магнезиевия анод и почистване от натрупан варовик).

Eldominvest

Емайлираното покритие, използвано от „Елдоминвест” е от световно признат производител и гарантира високото качество на продукта. Във формулата на емайла, използван в бойлерите Елдом сме заложили повишено съдържание на цирконий, придаващо висока устойчивост на високи температури и дълъг живот на уредите.

Eldominvest

Не на последно място е начина на нанасяне на емайловото покритие. В „Елдоминвест” се прилагат най-добрите технологии за нанасяне на емайлови покрития, а именно течно емайлиране и прахово емайлиране. Тези методи осигуряват перфектно покритие на повърхността на водосъдържателя, която контактува с водата. За водосъдържатели, имащи сложна вътрешна конструкция (различен брой топлообменници, тръби и др.) се използва методът на течно емайлиране, който осигурява качествено покритие на всички площи без да се получава т.нар. ефект на „екраниране” и „сенки”, докато за водосъдържатели без топлообменници се предпочита метода на прахово емайлиране, осигуряващ качествено равномерно покритие на целият обем.

Колкото и перфектно да е стъклокерамичното покритие (емайлът) винаги има риск от появата на микропори, където водата може да достигне до основния метал. Тогава във водосъдържателя започват да протичат корозионни процеси. За допълнителна превенция против корозия, използваме защитна система от един и повече анодни протектора с маса, съобразена с площта на водосъдържателя и изискванията на световните стандарти.

Eldominvest

Разположени оптимално спрямо конструкцията на водосъдържателя, те незабележимо, но сигурно защитават целия му обем. Такива решения за жалост не се прилагат от много производители. Анодите в бойлерите Елдом са изработени от специална магнезиева сплав.

Eldominvest

Друг важен фактор, на който обръщаме особено внимание, е площта на серпентината – нещо което трябва да се съобрази с параметрите на топлоизточника, желаната отдавана мощност и обема на потребление на БГВ. С оглед на всичко това площите на топлообменниците в бойлерите Елдом са в такива размери, съответстващи на потребностите за конкретния модел и отговарящи на стандарта EN 12897. При неръждаемите ни модели площите на серпентините са с около 15% по-големи от емайлираните, поради специалната гофрирана тръба, която използваме.

В последно време все по-сериозно внимание се обръща на енергийния клас на водонагревателните уреди. Това е световна тенденция, стандартизирана в европейските регламенти. Тя е съвкупност от много параметри и показатели, които се измерват в лабораторни условия и показват ефективността на продукта, нещо което позволява обективното съпоставяне с аналогични уреди на други производители.

Eldominvest

Вече можем да прецизираме нивото на топлинни загуби и тук използваната от всеки производител изолация е от съществено значение. Използваната от нас изолация от екологично чист CFC-free пенополиуретан е с минимална дебелина 32 mm.

Eldominvest

Със стартирането на проекти по програми за енергийна ефективност, „Елдоминвест” активно съдейства както на проектантите, така и на изпълнителите на обектите. Всички водонагреватели Елдом с обем до 2000 литра отговарят на проектните изисквания. Повече информация за уредите Елдом можете да откриете тук.


Вижте също...