pixel

Изграждаме 50 пречистватeлни станции

Изграждаме 50 пречистватeлни станции

Когато се инвестират милиарди в инфраструктура, няма как цената на услугата да не се повиши, коментира министър Михайлова.

До 2016 г. ще стане ясно разпределението на собствеността на ВиК инфраструктурата и това да бъде публична собственост, т.е. общинска или държавна. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. По думите й дотогава трябва да бъде оптимизиран и броя на ВиК дружествата, които активно да участват в процеса на инвестиции, планиране и реализация на проекти, съобщава iNews.

„Те на практика получават тези обекти, след като са изпълнени и формират услуга и в крайна сметка цена на услугата. Много е важно цялата система да бъде добре подредена и да използваме ефективно парите за водния сектор. Това е ключовото условие и послание на оперативната програма“, посочи Михайлова.

В момента в България се изграждат 50 пречиствателни станции. По думите на министъра се работи много сериозно с Министерството на регионалното развитие както по Закона за водите, така и по разработен план за действие, който последователно описва всички стъпки, които трябва да се предприемат.

По въпроса за цената на водата, Михайлова обясни, че когато се инвестират милиарди в една инфраструктура, не може да не се покачи цената на услугата. Въпросът е дали тогава ще се повиши и качеството й.

„Ако ние успеем да се справим с водните проекти дори от периода до 2013 г., ние залагаме в 99% от случаите по 30% намаление на загубите по мрежата. Когато намалим загубите, ще намалим цената на общата употребявана вода. Защото това е големият проблем на България. Във водоснабдяването специално имаме около 60% загуби“, посочи Михайлова. Тя отчете още, че влизаме с добро темпо в новия програмен период по „Околна среда“.

„Амбицирани сме да подготвим споразумение и през март да изпратим вариант, който да е относително окончателен“, каза тя. По думите й министерството е амбицирано да бъде създаден нов закон за минералните извори и геотермалните води.

Може да харесате още...