Изкуствен интелект осигурява комфорта на живущите в 100 000 апартамента

Интелигентните отоплителни решения на „Лийнхийт“, партньор на „Данфос“, помагат да се намалят цялостните сградни енергийни разходи между 10-20%, но потенциалът е много по-голям.

Дигитализацията трансформира начина, по който консумираме и оптимизираме енергийните разходи на сградите. Днес изкуственият интелект, самообучаващите се системи и облачните информационни системи са ключът към интелигентните сградни услуги, които „Данфос“ и „Лийнхийт“ доставят на топлофикационни компании и сградни собственици. Тази година е важен момент за „Лийнхийт“, която вече осигурява отопление на жителите в 100 000 апартамента собственост на жилищни асоциации.

Технологичното решение на „Лийнхийт“ използва изкуствен интелект, който управлява и прави мониторинг в централно отоплявани сгради. Информацията от абонатната станция на сградата се комбинира с информацията събрана от безжичните сензори на Интернет на нещата намиращи се в апартаментите. Чрез използването на изкуствения интелект за обработване на събраната информация, може да се управлява централното отопление по оптимален начин в зависимост от времето навън, вентилацията и спецификите на живущите.

Фирма „Еспоон Асунот“ дава жилища под наем в град Еспоо, Финландия и е инсталирала отоплителните решения във всичките 15 000 апартамента в града. „Нашата цел беше да оптимизираме консумацията на отоплението и да подобрим качеството на въздуха вътре в апартаментите. И определено успяхме в това начинание. По време на 3-те години на проекта работихме с „Лийнхийт“ и успяхме да намалим значително енергийното потребление и максималната пикова мощност. Респективно с 6% и 17%.“, споделя Яакко Каммонен, изп.дир. на „Еспоон Асунот“. Компанията е вторият най-голям клиент на „Лийнхийт“ с апартаменти на 300 различни места. Благодарение на интелигентното отоплително решение цялата фирма „Еспоон Асунот“ спестява енергия колкото 1000 еднофамилни жилища годишно, което се равнява на 2500 тона въглероден диоксид.

Има потенциал за още интелигентни сгради

Потенциалът да се направят повече сгради интелигентни, и по този начин да се пести повече енергия, е огромен. Днес 30% от консумираната енергия в Европа се използва за отопление и охлаждане на сгради. Това трябва да се има предвид, ако искаме да посрещнем изискванията на Парижките споразумения за климата и поставените световни цели по отношение на устойчивото развитие. Дигитализацията играе ключова роля в този процес. „Днес в Европа повечето технологии за намаляване на потреблението на енергия са свързани с новите сгради. Те обаче са само 2%, което означава, че ще са ни необходими 50 години, за да обновим всички сгради. Нашето решение е изпълнимо и може да се монтира в съществуващи такива. И точно тук се крие големият потенциал. Трябва да направим повече сгради интелигентни, ако искаме да намалим консумацията на енергия в европейския сграден фонд“, коментира Юка Ахо, изп. дир. на „Лийнхийт“.

Иновативната технология на „Лийнхийт“ вече е инсталирана в сгради във Финландия, Дания, Швеция, Германия, Полша и Норвегия. Нови проекти с топлофикационни компании в Китай показват голям потенциал.

Започването на разработката на интелигентно решение за мониторинг започва през 2011 година. През 2016 г. е основана компанията „Лийнхийт“ – иноватор в дигиталната ОВК ефективност. Днес „Данфос“ притежава 46% от компанията и добавя към своето портфолио този така важен нов дигитален елемент.

Вижте също...