pixel

Изкуствен лист превръща слънчева светлина и вода в електричество

Учени от Масачузетския технологичен институт създадоха наскоро първия изкуствен лист, който превръща ефективно слънчева светлина и вода в електричество.

Екипът начело с д-р Даниел Носера представи своята разработка на националното събрание на Американското химическо общество. Изкуственият лист е направен от химически устойчиви материали и най-важното – евтини.

На външен вид продуктът прилича на естествен лист, само че има входове и изходи. За направата му учените са използвали силиций, като са добавили електроника и различни катализатори, които стимулират химични реакции вътре в устройството.

Изкуственият лист използва слънчева светлина, за да раздели водата на кислород и водород, който впоследствие се използва за производство на електроенергия в отделни топливни елементи.

Д-р Носера обяснява, че когато подобни листа бъдат поставени във вода и на слънце, те могат да осигурят електроенергия през целия ден. Очаква се технологията да намери приложение в развиващите се страни.

Разработката на д-р Носера не е първият опит за пресъздаване на фоносинтеза в изкуствени материали. В предишните експерименти обаче изкуствените листа се състояха от химически неустойчиви материали, което водеше до кратък жизнен цикъл.

Носера и неговите колеги използват множество евтини, общодостъпни катализатори, вкл. никел и кобалт, в резултат на което са намалили значително разходите. Създаденият от тях изкуствен лист е работил непрекъснато в продължение на 45 часа без спад в производителността.

Може да харесате още...