pixel

Изложба Architectural Glass Fantasies – светът на разтопеното стъкло

Калейдоскопичната експресионистична архитектура е заменила ефективността на модернизма в стъклените обекти на датската художничка Стин Бидструп, представени в изложбата Dezeen x The Mindcraft Project 2021.

Серията на Бидструп “Архитектурни стъклени фантазии” е вдъхновена от работата на немския писател Паул Шеербарт и архитекта Бруно Таут, чийто павилион Glashaus от 1914 г. изследва потенциала на многоликите сгради от цветно стъкло да предизвикват емоции и да изграждат един утопичен свят.

Три от тези обекти, всеки от които предизвиква алтернативна реалност, в която този вид архитектура преобладава над управлявания от капитализма модернизъм, са включени в изложбата на експериментален датски дизайн The Mindcraft Project.

Творбите са едновременно абстрактни и свръхдетайлни, изработени чрез издухване на стъкло в гипсово-силициева форма. След като калъпът бъде отстранен, стъклото в него се изрязва и полира, за да покаже различни видове прозрачност.

Architectural Glass Fantasies

Детайлите на цифрово отпечатаните модели и форми се виждат през ярко оцветеното стъкло. Бидструп се надява зрителите да възприемат творбите ѝ като мащабни модели на архитектурни пейзажи.

“Стъклените ми скулптури могат да се разглеждат като архитектурни модели, които предполагат трансформация на мащаба във въображението на зрителя”, казва Бидструп. “В голяма степен това е празник на всички неща, които могат да се правят със стъклото по отношение на светлината и цветовете и на прозрачността.”

Може да харесате още...