pixel

Изобретател се ядоса на ЕВН и създаде уред, произвеждащ 6 пъти по-евтин ток

Старозагорец е патентовал уред за производство на по-евтин и екологично чист ток без енергоизточници, съобщи Национална бизнес поща.
Първоизточник е самата електрическа енергия, уредът се включва в мрежата, след известно време се изключва, но той продължава да произвежда ток, пояснява изобретателят Димитър Димитров.
Той признава, че революционната идея му дошла след серия скандали с монополистите от австрийската компания ЕВН, която стопирала и намерението му изгради фотоволтачина централа край една старозагорско село. Изобретателят, който е бивш кадър на легендарното ДЗУ, вече е разработил прототип на уреда в старозагорска частна фирма.
Апаратът бил с мощност 2,5 киловата, а двигателят на устройството се захранвал с 1 киловат час. Остатъкът от полезна ел. енергия обаче бил 50 на сто повече – 1,5 квтч. Според изчисленията на находчивия старозагорец произведения ток от такава система щял да струва около 6 пъти по-евтино.
Израждането на малка централа с мощност 5 мегавата ток, която може да захранват цял старозагорски квартал пък щяла да излезе около 3 млн. лв. Сметките показвали обаче, че заради много по-евтиния ток в сравнение със сегашните цени, тя щяла да се изплати само за месец-два.
Към изобретението на Димитров, което може да остави без хляб енергийните монополисти, имало вече сериозен интерес от наши и чужди фирми. На първо врече той самият смятал да обедини усилията на старозагорския бизнес да изградят малка централа, която захранва уличното и парково осветление с евтин ток.

trud.bg

Може да харесате още...