pixel

Изолирани въздуховодни системи P3Ductal

Разговаряме с г-н Кръстю Кръстев – специалист бизнес развитие в Рувекс АД.

От кога фирма Рувекс се занимава с производството на изолирани въздуховодни системи?
Решението, дружеството да се насочи към изграждане, доставка и монтаж на въздуховодни системи бе взето като поредната стъпка в развитието ни и стремежа да търсим и внедряваме най-модерните технологии. Това наложи да насочим нашето внимание към иновативни материали каквито са полиуретановите панели с алуминиево покритие от двете страни. Така от 2005 г. ние започнахме да доставяме материал P3ductal и оборудвахме цех за разкрояваме и рязане на плоскостите. Монтажът се извършва изключително бързо и лесно. Нашите първи обекти бяха хотелите Oаsis VIP Homes и Dream Ville в к-с Слънчев бряг.

Какви са особеностите на този вид материал за производството на въздуховодните системи?
P3ductal е система за изграждане на въздуховодни конструкции от панел тип сандвич “алуминий- изолационен материал-алуминий”. Техническите, конструктивни и икономически характеристики на този тип материал задоволяват очакванията на всички, които се занимават с проектиране или инсталиране на модерни въздуховодни системи.

Подходящи са за всички фази на строителство и изграждане на инсталации. Специалният пресован биосъвместим изолационен материал, които е използван, осигурява слаба температурна проводимост и ограничава до минимум риска от кондензация.

Външният алуминиев слой, съединен с изолационния материал, осигурява здравина, твърдост и добра устойчивост на корозия, ерозия и деформация дори и при най-специална употреба.

Използването на алуминий за вътрешна повърхност на тръбите осигурява добра хигиена и чистота. Проблемът със стареенето на изолацията и почистването на отделени частици практически не съществува.

При избора на доставчик на материалите търсихме такъв, който напълно да отговаря на нашите изисквания за качество, гарантиран произход и производствен капацитет. Това е традиция за дружеството при избора на доставчик. От всички фирми, с които проведохме преговори, се спряхме на единствения, който отговаря на нашите изисквания – P3 S.r.l., Италия, от които закупихме и всички машини необходими за производството на крайния продукт. Фирмата с един от водещите световни производители на въздуховодни системи. Произвежда палиуретанови сандвич-панели с изключително добри показатели, който отговарят за всички технически и естетически изисквания. От септември месец РУВЕКС АД е изключителен представител на P3 S.r.l. за България.

Какво техническо оборудване се използва за производството на въздуховодните системи?
Закупили сме цялостното софтуерно и техническо оборудване, необходимо за окомплектоване на производствения ни цех. В експлоатация е напълно автоматичен решещ плотер. Режещата система е оптимизирана от гледна точка на скорост, прецизност и загуба на материал. Плотерът се управлява от компютър с програмата BRAVO P3. Софтуерът позволява автоматичното наместване на парчетата, така че да се разположат на плоскостта с минимална загуба на материал.

Разполагаме и с програмата P3 Ductware 4.0 предназначена за проектанти, с помощта на която изключително бързо може да се направи проект с всички необходимите елементи.

Какви са техническите специфики на използвания материал?
Въздуховодните системи P3 Ductal се произвеждат по технологията Hydrotec, която е последната разработка в производството на полиуретан и е напълно безвредна за озоновия слой.

Въздуховодите произведени от полиуретанови панели с алуминиево покритие имат редица предимства пред класическите поцинковани въздуховоди като най-съществените са намалените топлинни загуби, качество и хигиеничност на въздуха, пожароустойчивост, клас C за въздухопроницаемост, намалени монтажни и транспортни разходи, дълъг период на експлоатация, много леки.

Материалът се доставя на плоскости с размери 400 х 120 см и дебелина 2 или 3 см.

Какъв е производствения капацитет на фирмата?
В състояние сме да произвеждаме около 10 000 м2 месечно, което e напълно достатъчно да задоволи нуждите на българския пазара.

Кои са основните ви клиентски групи?
Търговската ни политика по отношение разпространението и популяризирането на полиуретановите въздуховоди е насочена главно към крайният потребител и проектантските фирми в България. Основните групи клиенти към момента са малки и големи фирми за монтаж на въздуховодни и климатични системи както и големи инвеститори в областта на строителството.

За малките фирми, които се занимават с доставка и монтаж на въздуховоди, работата в този вид материал има още едно предимство пред поцинкованите въздуходи – ниската себестойност на транспорта от производствения цех до обекта. От цеха клиента може да закупи разкроен и маркиран панел, които на обекта просто да събере и сглоби отделните парчетата. Това позволява да се транспортират голям брой плоскости, които заемат малък обем, а да се изгради въздуховодна инсталация с големи размери.

Наш клиент може да стане всеки, който е решил да се занимава с монтаж на въздуховоди, стига да има нужната квалификации за това.

Какви са плановете ви за бъдещо развитие на тази дейност? Съществува ли сериозна конкуренция в този пазарен сегмент?

Не може да се каже, че нямаме конкуренция на пазара на полиуретаонови въздуховоди. Това би значило, че сме монополисти. Но като съотношението качеството/ цена, мисля че сме най- конкурентни на пазара. Качеството на крайния продукт, произведен и монтиран от нашите специалисти, отговаря на всички европейски норми, а цената му е доста близка до такива с не чак толкова изяснен произход. За налагането на пазара ще заложим главно на коректност спрямо клиента и с отлично качеството. 

 

За контакти и повече информация – Рувекс.

 

Може да харесате още...