pixel

Използвайте собствената си слънчева енергия през цялата година

otoplenie

За да си осигурите достатъчно зелена електроенергия от собствения си покрив не само през лятото, но и през зимата, тя трябва да се съхранява. Иновативната система за целогодишно съхранение съчетава батерия със съхранение на водород и оползотворяване на отпадна топлина.

Със соларна система на покрива всеки може да произвежда собствено електричество. Известно е, че фотоволтаичните системи осигуряват значително повече електроенергия през лятото, отколкото през зимата. През лятото електроенергията се подава в мрежата срещу малка такса, а през зимата се изкупува обратно от мрежата на много по-висока цена. Използването или съхраняването на електроенергия директно на място може да бъде по-ефективно и да направи просуматорите по-малко зависими от мрежата.

„Войната в Украйна и енергийната криза доведоха до голяма несигурност. Много от нашите клиенти идват при нас, защото искат да произвеждат собствена слънчева енергия и да я използват изцяло, независимо от доставчиците на енергия или сезоните“, казва Райнер Герунг, ръководител на Home Power Solutions, която произвежда системата за целогодишно съхранение Picea.

Умно използване на енергията

Секторното свързване, т.е. комбинирането на различни области, за които е необходима енергия, като например топлина, мобилност, електричество или топла вода, означава, че повече от наличната на място електроенергия може да се използва директно. Това се отнася както за големите промишлени предприятия, така и за частните домове. Например, фотоволтаична система може да управлява електрическа термопомпа, а системите за съхранение могат да съхраняват енергия за по-късна употреба.

Конвенционалните батерии за частни домове могат да съхраняват електроенергия за няколко дни, но нямат капацитет за дългосрочно съхранение през зимата. Пазарът за по-големи решения за съхранение е доста малък, отчасти защото те бързо стават скъпи. Една от тези не точно евтини, но иновативни системи за целогодишно съхранение е Picea.

Picea има модулен дизайн и се състои от енергиен център, батерия за краткосрочно съхранение и водород за дългосрочно съхранение. Енергийният център преобразува постоянния ток от слънчевата система в променлив ток за електроуредите. Излишъкът от електроенергия се съхранява в батерията и под формата на водород.

Използването на водород в тази област има някои клопки. От една страна, водородът е силно експлозивен, така че резервоарите трябва да се съхраняват извън къщата. От друга страна, трябва да се използват значителни количества електричество, за да се преобразува водата във водород. Следователно процесът е много енергоемък.

За да намали загубата на енергия, Picea прави топлината, генерирана по време на процесите на преобразуване, отново достъпна за загряване на вода или отопление на къщата. Отпадната топлина от процесите на преобразуване не може да замести отоплението, но може да го поддържа. Отработената топлина от слънчевата система също става използваема. Според производителя системата за целогодишно съхранение постига общ коефициент на използване до 90%. Това означава, че по-голямата част от слънчевата енергия от покрива може да се използва под формата на електричество или топлина през цялата година. При това без никакви емисии.

Снимка: Getty Images

Може да харесате още...