pixel

Израелска компания създаде първата в света вечна слънчева батерия

Изследователи от Chip Sol работят върху амбициозен проект за създаване на първата в света вечна слънчева батерия. Надеждата им е, че батерията ще бъде в състояние да презарежда – дори и при слаба светлина – почти всяко мобилно електронно устройство. Настоящият прототип на Sol Chip съчетава фотоволтаици с микрочип. Досега батерията показва ограничена способност за захранване при 8,4 волта, но това е достатъчно за захранването на набор от външни устройства.

Сега фирмата работи по адаптирането на настоящия дизайн за захранване на устройства с широко приложение в земеделието, животновъдството, сигурността, метеорологията. Първата промишленост, която е обект на внимание в бъдещия дизайн, е млекодобивната. Мониторите, свързани с кравите, които събират информация за качеството на млякото, се нуждаят от регулярна смяна на батериите. Новата слънчева батерия ще отговори на този проблем и ще бъде по-евтина и по-екологична алтернатива. Подобни ефекти от въвеждането на новата технология се очаква да има и в напоителните техники в областта на земеделието.

Компанията твърди, че е единствената в света, която успешно комбинира слънчеви клетки с микрочипове по разходно-ефективен начин. Най-новият й слънчев дизайн бе показан на международна конференция и изложение в Берлин през април миналата година.

Sol Chip е привлякла 2,5 милиона долара финансиране от Службата на главния научен съветник за проекта си. Сега компанията набира допълнителни средства за извършване на необходимите тестове.

Може да харесате още...