pixel

Извисяващи се постижения с екологично значение – Abeno Harukas в Осака

Abeno Harukas

Кулата Abeno Harukas в Осака достигна 25% по-малко СО2 емисии в сравнение с конвенционалните сгради!

Abeno Harukas

Има едно нещо, което е типично за Китай и Япония и то е тяхната склонност да се изграждат сгради с главозамайваща височина. Най-високата сграда в Япония е Abeno Harukas – небостъргач с височина 300 метра,  намиращ се в пристанищния град Осака. Тази кула се издига над всички останали, не само заради височината, но и заради своя подход към енергетиката и околната среда.

Когато слънцето изгрява над хоризонта в Осака, новият небостъргач Abeno Harukas  е първата сграда, която то огрява. Думата “Harukas” е стар японски израз и означава “да се проясни” или “да се изясни”.

Поглед от високо: няколко интересни факта

Сградата е с рекордната височина от 60 етажа и още пет нива под земята. Универсалният магазин Kintetsu заема повече от една дузина от тях:  търговски площи около 100 000 м² и три етажа с 44 ресторанта. Нагоре се намират художествен музей Abeno Harukas, офисни етажи и хотел “Osaka Marriott Miyako” с 360 стаи.

Hoval UltraGas

Поглед от високо: море от къщи

Ако бързате – само за половин час, влак или автобус може да Ви отведе от гара “Kintetsu Osaka-Abeno” към двете международни летища. Но ако не бързате – вземете асансьора до последния етаж на Harukas и се насладете на 360 градусова панорамна гледка. През първите три месеца след официалното откриване на 7-ми март 2014г., около един милион души са се насладили на гледката, от висотите на сградата над мегаграда – гледка на едно привидно безкрайно море от къщи в далечината.

Поглед от високо: околната среда

Строителите предвидили светло бъдеще още при проектирането на сградата: с дългосрочна визия в съзнанието си, те взели решение да заложат на екологосъобразни технологии. На различни височинни нива на сградата, в стоманобетонената структура, има хоризонтални отвори, които оставят видим и отворен скелета на сградата. Това позволява на естествената светлина и свежият въздух да преминават през нея, като по този начин се намалява необходимостта от вентилация и климатик. Освен това, биогаз – който се преобразува в електрическа и топлинна енергия за сградата – се произвежда от биологични отпадъци, генерирани от хотела и ресторанта. Така сградата е в състояние да произвежда 25% по-малко CO2 в сравнение с конвенционалните сгради.

Japan

Поглед от високо: енергийна ефективност

Енергийната ефективност е основна тема за хората, които са загрижени за опазване на околната среда, както и за финансовото й изражение.  Ето защо, за този проект бе избран Hirakawa – партньор на Hoval в Япония. По тяхна препоръка бяха заложени Hoval UltraGas® кондензни котли за снабдяване на сградата с отопление и топла вода. Шест котела, всеки с максимална мощност от 720 kW, осигуряват необходимата мощност до 15-ия етаж и още пет котела за етажите до 56-ия. Hirakawa също инсталира котли от собствената си гама парни котли. Заедно с кондензните газови котли Hoval UltraGas®, тази високо ефективна система снабдява сградата с топлинна енергия.

Abeno Harukas

Факти: 300 m висока | 60 етажа | На върха – панорамна гледка на града с 360 градуса видимост.

Може да харесате още...