pixel

Извличат геотермална енергия от стари сондажи за нефт и газ

Британска фирма на име Geothermal Engineering Ltd (накратко – GEL) е подписала с местния разработчик на шистови находища Cuadrilla Resources да проучи възможността за добиване на геотермална енергия от използвани нефтени и газови кладенци.

Двете компании са подписали меморандум за разбирателство за разработване на технологията. Те искат да покажат, че дълбоките кладенци, които първоначално са били сондирани за други цели – за добив на нефт и газ – могат да осигуряват геотермална енергия. По този начин те могат да бъдат повторно използвани – този път по екологично чист начин.

Проектът първоначално ще се съсредоточи върху техническия аспект на системата. След това ще бъде разгледан потенциалът за полево проучване чрез използването на някой от кладенците на Cuadrilla.

Чрез използването на съществуващите кладенци, разходите за дълбоки геотермални енергийни сондажи могат да бъдат намалени с до 80 процента. Така местните общности биха могли да се възползват от евтина топлинна енергия от съществуващите кладенци, сондирани в техния район.

Министерството на енергетиката и изменението на климата на британското правителство е предоставило 55 000 лии за разработването на технологията чрез своя „Фонд за енергийни предприемачи“.

greentech.bg

Може да харесате още...