pixel

Качеството на въздуха в помещенията и образованието на децата

hitachi

Интересът към качеството на въздуха в помещенията (КВП) нараства бързо през последните няколко години, като развитието на Covid-19 пандемията играе ключова роля за това. Дори преди работата от вкъщи да се превърне в нещо нормално, хората прекарваха повече време на закрито, а от началото на пандемията това се задълбочи още повече. Друго нещо, което се случи през последните две години, е, че повече хора прекарват повече време на едно място и/или в едно пространство. В този случай това е домът.

Това доведе до по-голям интерес към комфорта на закрито и постави под лупа качеството на въздуха в помещенията и това как той ни влияе.

Какво е качеството на въздуха в помещенията?

Агенцията за защита на околната среда на Съединените щати (United States Environmental Protection Agency- EPA) дефинира качеството на въздуха в помещенията като: „качеството на въздуха в и около сградите и конструкциите, особено що се отнася до здравето и комфорта на обитателите на сградите“

Тъй като КВП има последици за здравето и комфорта на обитателите, собствениците на жилища и фирмите искат да научат повече за това какво влияние оказва лошото КВП и как да го контролират по-добре. В почти всяко закрито пространство, което можете да си представите, има химикали, предмети и обзавеждане, които отделят газове, известни също като летливи органични съединения или ЛОС.

Някои често срещани източници на замърсители на въздуха в помещенията, посочени от ASHRAE включват:
– домакински почистващи препарати;
– тоалетни принадлежности и продукти за лична хигиена;
– бои, средства за отстраняване на бои и други материали за декориране;
– нови килими, подове и някои дървени мебели;
– печки на течно гориво/газ;
– тютюн.

В зависимост от вида източници на замърсяване на въздуха в помещенията, ефектите от лошото качество на въздуха в помещенията могат да се проявят веднага или дори години по-късно. Някои са по-опасни от други, тъй като отделят замърсители постоянно, но всеки замърсител на закрито става все по-опасен при натрупване. КВП също се влияе от температурата и влажността, което може да доведе до разрастване на мухъл и бактерии, което от своя страна допълнително засилва въздействието върху здравето и комфорта, както и високите нива на CO2.

hitachi

Здравните проблеми, свързани с лошото КВП, варират от раздразнени очи и нос до гадене, световъртеж и умора, признаци на нещо, наречено Синдром на болната сграда (СБС), но засяга хората по различен начин и в някои случаи симптомите намаляват при напускане.

Качеството на въздуха в помещенията и децата

Лошото КВП засяга всички нас и рискът от развитие на симптомите на СБС е еднакъв, независимо дали сме у дома, в офиса, в хотел, фитнес зала или в училище.

СЗО съобщава че „повече от 40% от световното население – което включва 1 милиард деца под 15 години – е изложено на високи нива на замърсяване на въздуха в домакинствата основно поради готвене със замърсяващи технологии и горива“.

Децата са изложени на особено висок риск от здравословни проблеми поради лошото КВП, когато са по-малки и телата им се развиват. Те също вдишват по-голямо количество въздух и дишат по-бързо от възрастните и така потенциално вдишват повече замърсители. Неблагоприятните ефекти от лошото КВП се разпростират не само върху здравето и могат да имат отражение върху образованието на децата и способността им да учат.

Симптоми на лошо качество на въздуха

Точно като възрастните, децата са податливи на главоболие, алергични реакции и респираторни проблеми, включително появата на астма.

Наред с появата на симптомите на синдрома на болните сгради, има и други, свързани с начините, по които лошото КВП влияе върху образованието на децата, независимо дали са у дома или в училище, включително:
– повишена хиперактивност и трудно съсредоточаване;
– трудности при запомнянето;
– нарушение на когнитивните способности;
– води до лоши навици на сън.

hitachi

Как да подобрим качеството на въздуха за образованието на децата у дома или в училище?

Въпреки че това може да е притеснително, има мерки, които могат да бъдат предприети за борбата със замърсяването на въздуха в помещенията и подобряване на качеството на въздуха у дома и в училище. Още по-доброто е, че много от стъпките, които могат да бъдат предприети за защита на децата и създаване на по-здравословна среда за учене, са сравнително прости. По-долу ще Ви разкажем какво може да се направи, за да се сведе до минимум въздействието на замърсителите на въздуха в помещенията, включително специализираните решения за климатизация на Hitachi.

Отстраняване или контрол на източниците на ЛОС

Ако е възможно, предприемете действия, които ще намалят или премахнат източника на замърсяване на въздуха като първа стъпка. Това може да бъде толкова лесно, колкото правилното затваряне на кутия или може да изисква повече усилия, ако мебели или инсталации са част от проблема.

Естествена вентилация

Всяко затворено пространство трябва редовно да се проветрява или да има постоянен приток на въздух, влизащ в помещението. Когато прозорците и вратите са затворени твърде дълго, замърсителите, влажността и температурата нарастват, създавайки неприятна и нездравословна среда. Изпълването на пространството с чист въздух значително намалява ефектите на СБС и увеличава комфорта.

Използвайте климатик за подобряване на комфорта

Що се отнася до домове, битовите климатици Hitachi могат да помогнат за подобряване на вътрешния топлинен комфорт чрез регулиране на температурата на помещенията. Също така, стандартно повечето битови климатици на Hitachi разполагат с функцията Dry Mode, която помага за премахване и намаляване на излишната влажност. Чрез контролирането само на тези два фактора топлинният комфорт в помещенията може да бъде значително подобрен, както и да се подобри качеството на въздуха в помещенията.

Филтри

За цялата гама климатици на Hitachi се предлагат специални филтри.

Hitachi PM2.5 Wasabi Air Purifying Filter** е филтър за фини прахови частици ПЧ 2,5, който осигурява мощни антибактериални (*1), антиалергенни (*2), противоплесени (*3) и дезодориращи (*3) свойства, когато се комбинира със Стандартния предфилтър от неръждаема стомана Hitachi за охлаждане и отопление (*4) и може да премахне до 99% от най-често срещаните бактерии и алергени.

Hitachi UV Fresh** излъчва късо вълнова ултравиолетова светлина върху филтрите на вътрешното тяло Hitachi от вътрешен светодиод, неутрализирайки 99% (*5) от уловените бактерии, поддържайки вътрешността на Вашето устройство чиста и намалявайки възможността за образуване на миризми.

Hitachi FrostWash** е технология, която свежда до минимум количеството прах, мухъл и бактерии върху топлообменника на Вашия климатик Hitachi. Използването на FrostWash намалява тяхното присъствие с до 93% (*6) и улавя праха и мръсотията, които попадат върху топлообменника чрез замръзване на влагата, която се генерира при нормална работа. След това ледът се размразява и се изхвърля хигиенично от уреда, като носи със себе си прах, мухъл и бактерии. Благодарение на тази функция до 99% от вирусите се премахват,при използването на Hitachi FrostWash.

Поддържането на филтъра също е важно за запазването на климатика в добро състояние и подобряването на качеството на въздуха в помещенията. Споделяме съвети как да почиствате филтъра на Вашия Hitachi климатик тук.

hitachi

Системи за вентилация и обновяване на въздуха

Някои помещения имат нужда от система, която извлича свеж въздух отвън, а гамата Hitachi Ventilation and Air Renewal включва устройства, които могат да се използват самостоятелно или да се вграждат във вътрешното тяло Hitachi, използвайки технологията fresh-air port. Например:

Hitachi Active KPI** –Предварително третиране на въздуха и регулиране на температурата, преди да влезе в циркулация, това устройство доставя свеж, чист въздух в помещението и увеличава максимално комфорта на обитателите, като помага за намаляване на натрупването на CO2.

Hitachi Econofresh** –Това устройство за подновяване на въздуха не само внася чист въздух в помещението, но също така помага за намаляване на експлоатационните разходи. Това става чрез режима Free Cooling, който охлажда помещенията с въздух от вън.

Независимо дали става въпрос за вкъщи или за училище, значението на безопасното и здравословно качество на въздуха в помещенията за децата е от съществено значение.

Ако искате да научите повече за гамите Hitachi за собственици на жилища и фирми, щракнете тук.

*1 Филтър за пречистване на въздуха Wasabi, тестван от Университета Putra Malaysia.
*2 Филтър за пречистване на въздуха Wasabi, тестван от Международен медицински университет, Малайзия.
*3 Филтър за пречистване на въздуха Wasabi, тестван от Лаборатория за тестване Nanopac.
*4 Система от неръждаема стомана, тествана от лабораторията за изпитване на околната среда на Hitachi.
*5 UV Fresh, тестван от Японски лаборатории за хранителни изследвания.
*6 Used model:RAK-35RPE / RAC-35WPE Тестван от Изследователския център по наука за околната среда Kitasato. Тест № 2019_0154: Ефекта на намаляване на бактериите и мухъла се наблюдава при еднократно използване на FrostWash™.
** Моля, проверете местния уебсайт за наличност във Вашия регион.

Може да харесате още...