pixel

Кадрова криза във френския офшорен бизнес: няма кадърни хора

Кадрова криза във френския офшорен бизнес: няма кадърни хора

Френските компании се състезават срещу часовника за обучението на десетки хиляди служители, които  правителството очаква да бъдат нужни, за да се отговори на нуждите на нововъзникващият офшорен ветроенергиен сектор в страната.

“Ще бъде истинско предизвикателство да се образоват точното количество хора за точното време, когато ще са необходими”, заяви Франсоа Пике, управляващ директор на Normandie Ouest Energie Marine, по време на конференцията “Тетида“ на тема морски възобновяеми енергийни източници, проведена в Брест.

Лобисктата група работи с партньори, включително Alstom, EDF и Dong, за въвеждането на схеми за обучение, насочени към морския ветроенергиен сектор. Възможностите, които се обсъждат, включват програми за квалификация на местнире рибари като инженери и техници, както и обучение на наземните техници за работа в морето.

Регионът Пеи дьо ла Лоар вече е провел едно сравнително проучване на офшорния ветроенергиен сектор в германския град Бремерхафен. Въз основа на това проучване и в сътрудничество с местните образователни институции сега администрацията разработва съдържание за нови модули за обучение за офшорни вятърни системи. В университета в Нант вече се предлага бакалавърска степен за подготовка на персонал за поддръжка на офшорни морски турбини.

Корабостроителница STX, базирана в Сен-Назер, се подготвя да обучава заварчици и да подготвя допълнително сегашния си персонал. „Ще се нуждаем от хора, способни да работят на много големи стоманени конструкции”, каза Патрик Пира, експерт в STX.

greentech.bg

Може да харесате още...