pixel

Как боклукът се превръща в енергия в Дания

Той е голям. Той изгаря 404 000 тона боклук годишно. Той е на 40 години и не отговаря на съвременните европейски стандарти за емисиите. Намира се само на няколко километра от центъра на Копенхаген.

Той не е спорен проект, защото всички знаят, че е 80% въглеродно неутрален, осигурява ток и топла вода на стотици хиляди хора.

ARC – общинската нестопанска фирма, която поддържа завода, твърди, че от всички отпадъци, които се събират, 85% се рециклират, 2% се обработват специално (неща като батерии и химикали) и 13% се изгарят в завода. Това са предимно органични материали и някои пластмаси.

Оттам твърдят, че дейността на завода е 80% въглеродно неутрална, защото горят предимно органични материали.

Как работи всичко?

Боклукът се изхвърлят в гигантска камера и се сортира от компютъризирани кранове. Изсушава се в жълтата зона с димни газове, а след това се премества в четирите пещи в червената зона. Там горенето подгрява водата в котли, за да се генерира пара с високо налягане, която след това задвижва турбини. Те произвеждат 28 мегавата електроенергия. Горещата вода след това осигурява централно отопление за 120 000 къщи.

След това газовете се филтрират, минава през варовик и други технологии за отстраняване на фураните и диоксините, както и големи филтри за отстраняване на твърдите частици. Всичко е внимателно наблюдавано. Въпреки това заводът не отговаря на модерните екологични стандарти и сега работи с временно удължение на разрешителното, до завършването на строежа на нов подобен завод.

Какво излиза от завода, което е различно от CO2 от комина? Това:

– купчина шлака. Тя не се изхвърля, а се обработва за отстраняване на металите и след това химически се преработва, за да образува „бетон“, който се използва за изграждането на пътни легла.

greentech.bg

Може да харесате още...