pixel

Как да разберем кои са най-ефекивните солари и какво значение има температурата на стагнация

UltraSol

Темата за соларните панели за производство на битова гореща вода става все по-актуална, когато времето се затопли. Такъв е и настоящият момент. Не само, че е време да се погрижим за икономичното затопляне на водата, но трябва и да изберем кой е най-подходящият колектор и да проучим какви предимства има той. Важни са и въпросите, като каква е точната бройка и как се предпазват от прегравяне.

В статията по-долу ще Ви покажем защо колекторите UltraSol произвеждани от Hoval, могат да се нарекат едни от най-добрите и ефективни колектори и как те ще отговорят на всички Ваши въпроси.

Слънчевите колектори UltraSol се произвеждат във фабриката на Hoval във Вадуц, Лихтенщайн и вече няколко пъти сме Ви запознавали с редица техни качества като това, че са тънки (5 см), леки (39 кг), красиви и ефективни (85.1%).

Може би също знаете, че те се доставят комплект с монтажни стойки и хидравлични връзки, подходящи за всякакъв тип монтаж – хоризонтално, вертикално, легнали на покрива или повдигнати на ъгъл, или дори вградени в керемидения покрив.

UltraSol

Това, което днес искаме да Ви представим е нещо ново, а именно каква всъщност е тяхната ефективност, да ви запознаем с фактите, посочени в KeyMark сертификата, как да разчитате данните от него и как да сравнявате различните производители. Ще научите повече и за така важната температура на стагнация и как соларите се защитават от прегравяне.

Да започнем с KeyMark сертификата.

От тук може да изтеглите всеки един сертификат напълно безплатно.

UltraSol

На снимките по-долу е сертификатът за колектори UltraSol на Hoval

UltraSol

UltraSol

На първата страница от сертификата може да видите полезна информация като:
– габаритни размери – обща площ и полезна площ;
– приход W/m² в зависимост от температурната разлика dT;
– коефициента на ефективност;
– температурата на стагнация;
– максималната работна температура;
– максималното работно налягане.

На втората страница имате резултатите от четири различни града по света и резултатите на колекторите във всеки един от тях при конкретни условия. Така, избирайки един и същи град, който е най-близо като данни до Вашия, Вие може да видите реалните резултати и да сравните различните производители какво биха гарантирали като добив на слънчева енергия от колекторна площ.

Като направим сравнение с данни от други сертификати виждаме, че Hoval UltraSol при dT 50К има стойност 576 W/m², докато данните от другите сертификати сочат 545 W/m², 543 W/m², 509 W/m², 438 W/m², 320 W/m². Това е разлика от 5%, 23% и дори 45% в полза на ефективността на слънчевите колектори UltraSol.

Какво означава това?
– С такава голяма разлика в ефективността, Вие може да спестите голяма част от инвестицията. Например, ако Ви е необходима система със 100 колектора (средна площ на колектор около 2,4 m²), то Вие може да спестите инвестицията в цели 20 колектора или дори 40 (ако сравнявате с колектори с по-лоша ефективност). Това редуцира освен бройката и тяхната парична стойност като инвестиция, но също и времето, и цената за монтаж  ще бъдат различни, когато колекторите са по-малък брой.
– При залагане на един и същи брой слънчеви колектори, Вие ще добиете 20-40% повече безплатна слънчева енергия от слънцето и това реално води до икономии на сметките за топла вода.

Температура на стагнация

Максималната температура за осигуяване нормална и безопасна работа  на системата е 180°C,
На снимките по-долу може да видите какво става с гликола при превишаване на тази температура. Течността се разделя на вода и гликол, водата започва да се изпарява, а гликолът променя структурата си, образуват се  „парцали“ и при охлаждане под 180°С двете съставки не могат да възстановят първоначалната си форма. Течността трябва да бъде подменена.

UltraSol

Температурата на стагнация на слънчеви колектори Hoval UltraSol е 167 °C, докато голяма част от производителите я надвишават и тя по данни от KeyMark сертификата достига над 200°C, дори 220°C.

Поради факта, че слънчевите колектори UltraSol имат ниска температура на стагнация, те нямат нужда от допълнително термосоларно покритие, което да я редуцира.

Структурата на колектора е проектирана така, че те да не надвишават тази температура и да не застрашават системата от прегряване.

Какъв е рискът, ако заложите колектори с висока температура на стагнация?

Много внимателно трябва да изберете броя на колекторите, ако тяхната температура на стагнация е висока. Инсталацията в никакъв случай, не трябва да бъде преоразмерена, т.е. трябва да има достатъчно количество воден обем (бойлер, буфер, басейн), който да бъде затоплян и да не допуска прегряване на колекторите. В същото време броят на соларите не бива да бъде и много малък, защото така няма да постигнете икономии и използване на голяма част от безплатната слънчева енергия ефективно.

Понякога може да се окаже невъзможно да постигнете и двете едновременно и трябва да се правят компромиси.

Изборът на колектори с ниска температура на стагнация, каквито са Hoval UltraSol, Ви дава сигурност, че не е необходимо да поддържате по-голямо водно количество от необходимото и в същото време заложените като брой колектори ще бъдат достатъчни да постигнете 60-80% от необходимата енергия за затопляне на водата, използвайки безплатната слънчева енергия.

Ако статията Ви е била полезна, споделете я.

Ако имате въпроси или коментари, ще се радваме да ги чуем. Може да се свържете с експерт от Hoval в удобно за Вас време или да попитате за най-доброто решение за контретен Ваш проект.

Вижте как се произвеждат най-ефективните солари UltraSol и надникнете в завода на Hoval във Вадуц.

Може да харесате още...