pixel

Как да редуцираме разходите за топла вода до 30% в жилищните комплекси?

Hoval kolektor

Жилищните сгради с локално отопление често се сблъскват със сравнително високи сметки поради консумацията. Нуждата от топла вода е голяма и в същото време променлива и това се превръща в проблем. Това генерира в основните разходи и потребителите са принудени да плащат високи сметки.

Hoval kolektor

Живеем в ерата на новите, иновативните и енергийно-ефективните решения, които свеждат до минимум топлинните загуби и се използват възобновяеми източници на топлина, извличащи енергия от природната енергия. Тъй като нуждата от БГВ е почти постоянна през цялата година, човек трябва да използва енергията, която може да се извлича постоянно и която е на разположение в дадената местност. Това може да бъде слънчева енергия, която въпреки различната си интензивност е целогодишна и е навсякъде. Тя може да се използва свободно дори и през зимата, в хубави слънчеви дни, с помощта на слънчеви колектори. Те са популярен възобновяем източник на енергия и позволяват да се покрие до 40-80% от търсенето, в зависимост от месеца и са с относително нисък обем на инвестициите. Това позволява да се намалят значително разходите за подгряване на БГВ и в същото време са екологични. Потреблението на битовата гореща вода е различно през денонощието, но се предполага, че пиковото потребление на вода е вечер, за това е добре да има правилно подбран бойлер или буфер за акумулиране на топлата вода.

Как работят соларните панели?

Соларните колектори събират слънчева енергия, докато слънцето грее през деня, за това е необходим бойлер или буфер за съхранение на горещата вода, позволяващи бързото ѝ използване, когато е необходимо. Капацитетът на резервоара зависи от броя на жителите и следователно количеството на водата, която е консумирана от тях през деня. Изолацията и начинът на свързане със соларната система са много важни, за да може да се запази максимално дълго акумулираната топлина.

Hoval kolektor

Ако не е възможно да се използват слънчеви колектори поради ограничената възможност за монтиранатето им върху покрива на сградата, тогава за затопляне на БГВ (битова гореща вода) трябва да се използват други възможно най-ефективни топлоизточници. Изборът на този топлинен източник, който да постига максимална ефективност и икономия, също е от значение. Най-доброто решение тук е газов кондензен котел UltraGas.

Hoval kolektor

Какво трябва да знаете преди да инвестирате в соларна енергия?

Слънчевите колектори са изключително подходящо решение, защото са ефективни и в същото време щадят околната среда. Но това е така само тогава, когато се проектират и планират правилно с максимално използване на слънчевата енергия.

Hoval kolektor

Едни от основните характеристики, които са важни за слънчевите колектори са площта им да бъде с възможно най-голяма абсорбция и да имат минимално отражение. Колекторите UltraSol отговарят на тези изисквания, като за целта е използвано стъкло с антирефлексно покритие, под което е разположен абсорберът – медна серпентина. Абсорберът трябва да заема максималната възможна повърхност, за да има по-голяма площ. Под него има изолация от минерална вата, която предпазва колектора от прекомерни загуби на топлината към повърхността, на която е монтиран, например покривна равнина. Това е изключително важно, тъй като количеството енергия, която ще бъде прехвърлена към системите за гореща вода зависи от това. През лятото няма нужда от отопление в сградата и колекторите имат възможността да произведат най-много енергия, затова те се използват главно за целите на БГВ (гореща вода). В преходните периоди, както и през зимата, когато не е топло, но времето е слънчево, колекторите могат да се използват с цел подпомагане на отоплението в сградата, като това може да достигне около 20-50%, в зависимост от географското разположение.

Ето и малко повече информация за слънчевите колектори на Hoval

Слънчевите колектори UltraSol се произвеждат във фабриката на Hoval във Вадуц, Лихтенщайн и са проектирани да отговарят на всички съвременни изисквания, особено когато става въпрос за високо качество, максимална ефективност и лесен монтаж. Имат гарантирана ефективност и сертификат Solar Keymark.

Колекторите UltraSol са два типа UltraSol с ефективност 85,1% и UltraSol Eco, които са икономичната версия и са с ефектинвост 79,7%. На външен вид са еднакви, разликата е в площта на медната серпентина вътре в соларите. Соларите могат да са в два варианта: хоризонтален и вертикален. Дизайнът и материалите са подбрани от Hoval така, че да се постигне минимална височина на конструкцията (само 54 mm), както и изключително малко тегло 39 kg. Благодарение на лесната система за монтаж и хидравлично свързване, двата типа колектори са подходящи за всякакъв вид монтаж – на покрива, в покрива, на плосък покрив или на свободно стояща конструкция.

Красиви, тънки, леки

Новият продукт на Hoval е с ултралеката безшевна алуминиева рамка aluFrame, чрез която колекторите се закрепват здраво и са напълно водонепроникаеми. И за да се представят още по-добре Hoval UltraSol са снабдени със специално антирефлексно покритие върху стъклото (за тип UltraSol eco не е налично), чрез което отблясъците са отстранени. Новата гама колектори не само че има всички необходими качества, но е и много красива.

Hoval предлага експертен опит, от който проектанти и инсталатори наистина могат да се възползват и който е един от ключовете не само за запазване ниска консумация на енергия, но също така и намаляване на разходите и времето. Благодарение на това, че компанията предлага системно решение, имаме възможността да интегрираме колекторите UltraSol към отоплителната система с максимална ефективност – и нещо повече, от един доставчик получавате всички необходими съоръжения (включително монтажни хидравлични комплекти, фитинги, бюфери, допълнителни източнитци на топлина за по-студените дни в годината, както и системата за управление на слъчневата инсталация).

UltraSol. Стилен дизайн, лесен монтаж

Hoval kolektor

Няма прекалено големи или прекалено малки приложения. Благодарение на гъвкавата монтажна и хидравлична система, подходяща за всички приложения, UltraSol предлагат широко решение за приспособяване към различни изисквания: вариращи от слънчево затопляне на водата в жилищни сгради до соларни инсталации в производствени сгради.

UltraSol – един за всички монтажи. В покрива, на покрива.

Hoval kolektor

В днешно време колекторите придават интересен архитектурен вид и красив дизайн на сградата. Те се поставят не само на покрива на къщата, но и на покрив, на веранда, в градината или във вътрешен двор. Двата вида колектори от гамата UltraSol могат да се монтират в различните варианти. Без значение от пространството или как трябва да се позиционират колекторите, гъвкавият и бърз монтаж е гарантиран, благодарение на стандартизираната концепция на Hoval.

Вграден в покрива монтаж

Колекторите UltraSol са вградени в покрива на къщата и се сливат с цялостния облик на сградата. Системата е подходяща за монтаж на нови сгради или на ремонтирани.

Hoval kolektor

UltraSol монтаж на покрива: специалната конзола е гъвкава, регулируема и фиксирана под керемидите директно върху покривните летви.

Монтаж на покрива

Монтажът на покрива е идеалният монтаж, тъй като не са необходими никакви реконструкции или промяна на структурата на покрива. Монтажните скоби могат да бъдат позиционирани по няколко начина и се фиксират директно към покривните летви под керемидите.

Hoval kolektor

Монтаж на плосък покрив

Hoval kolektor

Монтаж на повдигаща рамка и монтаж с бетонов фундамент.

Монтажът на плосък покрив се извършва чрез използването на бетонов фундамент или чрез закрепващи стойки. Този метод се прилага, когато наклонът на покрива е много малък. В зависимост от приложението на системата дали е за отопление или топла вода за битови нужди, може да бъде избран ъгъл на монтаж от 30 до 60°.

Затопляне на вода със слънчеви колектори

Модерните компактни соларни системи на Hoval могат да покрият 80% от нуждите за битова гореща вода на четиричленно семейство. Този тип система може да се комбинира със стандартна отоплителна инсталация. Нейният лесен монтаж и компактни размери я правят идеална за реновиране на сгради.

Hoval kolektor

1. Слънчеви колектори;
2. Бойлер със соларна арматура;
3. Допълнителен топлоизточник – котел или термопомпа;
4. Консуматор на топла вода.

Hoval kolektor

Процентно съотношение според небесната ориентация

На графиката е показано процентното съотношение при разположението на слънчевите колектори.

Hoval kolektor

Други полезни материали

За да бъдем максимално полезни за всички, тук може да видите и видеоматериали с демонстрация за монтаж.

Монтаж върху керемиден покрив, без задигане:

https://youtu.be/h9mlpZDosHU

Монтаж върху керемиден покрив, със задигане:

https://youtu.be/WhaZdMHuiuk

Да надникнем в завода. Вижте как се произвеждат слънчевите колектори UltraSol в полите на Алпите, в завода ни във Вадуц:

https://youtu.be/Ok46LOVq5_w

И накрая малко ведро настроение с колегите ни от Hoval Italy:

Свържете се сега с експертите Ховал и вземете най-добрата оферта за Вас или Ваш клиент, или направете безплатна консултация относно соларните колектори.

www.hoval.bg,
0884950886,
[email protected]

Може да харесате още...