pixel

Как да се грижим за нашите ОВК системи – месец по месец

Kакво и кога точно трябва да направим, за да поддържаме целогодишно в изправност и ефективна нашата ОВК система? Продължаваме да ви представяме подробно точните стъпки, които трябва да предприемете през всеки месец на годината, за да поддържате вашето котле, климатик, термопомпа или друго оборудване за ОВК.

МАЙ

Пуснете климатика си. Дори ако външната температура все още не е достатъчно висока, за да се налага да го използвате, разумно е да проверите вашата система преди сезона. Така ще можете да откриете евентуални проблеми при включването на системата или свързани с работата на климатика, като липса на студен въздух или чести цикли, и да ги ремонтирате преди повишаването на температурите. Така проблемите ще бъдат разрешени, преди да е необходимо да използвате климатика или термопомпата, и няма да чакате за ремонт, когато дойдат първите горещи дни.

Настройте програмируемите си термостати за охладителен сезон. Създайте графици за необходимите температури, които отговарят на ритъма на живот във вашия дом или офис. Програмируемите термостати могат да се настроят така, че да поддържат различни температури всеки ден, през седмицата и през всеки ден на уикенда, в зависимост от модела. Задайте желаното дневно ниво на температурата да се включи около 15 минути, преди да влезете в жилището или сградата, за да се избегне дискомфорт, без да се губи енергия. През работното време създайте в офиса комфорт за всички, като същевременно пестите енергия. През лятото оптималната за енергийната ефективност температура е около 25 градуса. Така хората ще са на хладно, без да се консумира прекомерно енергия.

Проверете въздушния филтър. По време на периоди на интензивна употреба на охлаждащата система, филтърът трябва да се проверява ежемесечно, за да се уверим, че не е замърсен. Може да се окаже, че е необходимо да го замените по-рано от предвиденото време, така че е добре да имате резервен филтър за подмяна за всеки случай.

Проверете всички вентилационни отвори и решетки във вашия дом, за да сте сигурни, че не са блокирани или затворени. Тези отвори не трябва никога да бъдат блокирани, тъй като това ще ограничи въздушния поток през системите за ОВК, което създава проблеми с работата и условия за прегряване на системата. Преместете всички килими, мебели и други предмети от вентилационните отвори. Проверете дали са отворени. Ако искате да изключите охлаждането на неизползваните зони на вашия дом или сграда, никога не затваряйте повече от 20% от вентилационните отвори на сградата. Ако имате много неизползвани площи, помислете за инвестиране в зонираща система, която ще ви позволи да намалите енергийните загуби, като същевременно улесните правилното функциониране на ОВК системата.

Проверете външните тела на охлаждащото оборудване. Внимателно измийте остатъците от трева и боклуци, които са се събрали върху уреда. Отстранете растителността около външното тяло. Никога не съхранявайте мебели или други предмети непосредствено около модула.

Проверете пътищата за оттичане на кондензата от климатичната система за възможни запушвания. Ако тези компоненти се запушат с плесен или водорасли, кондензатът от охлаждащия процес не може да излезе от вашия дом или сграда. Това може да доведе до неправилна работа на охладителната система или връщане на вода в помещението. Ако водата се връща вътре, почистете запушването в тръбата за оттичане на кондензата. Преди да направите това, изключете захранването от системата. Можете да използвате перяща прахосмукачка за да изчистите водата и запушването от тръбите за оттичане на кондензат.

Може да харесате още...