Как функционира вкопаната в земята термопомпа

Системите за отопление и охлаждане консумират повече от половината от общо потребяваната енергия в стандартен дом. Независимо че времето се променя със сезоните, земята на дълбочина от 3 метра целогодишно поддържа постоянна температура. Това е така, защото земята поглъща 44% от слънчевата енергия и я съхранява подобно на батерия. Дали можем да използваме така заредената батерия да отопляваме и охлаждаме домовете си? Да, и точно това прави вкопаната в земята термопомпа.

Система от тръби е инсталирана под земята. През лятото земята в дълбочина е по-хладна от къщата и излишъкът от топлина в нея се трансферира под земята. Затоплената вода се охлажда в подземната система от тръби, след което се връща обратно в къщата, за да изведе отново излишната топлина под земята. През зимата процесът е противоположен. Земята е по-топла от външния въздух и топлината от тръбите под земята се изплозва за затопляне на къщата.

 Системата термопома, вкопана в земята, има множество предимства:

  • Тя е най-ефективната система за отопление и охлаждане и в същото време е най-тиха при експлоатация;
  • Има нулеви въглеродни емисии и е безопасна за употреба;
  • Поради това, че е защитена от атмосферното влияние и има по-малко движещи се механични чаасти, е по-дълготрайна и изисква по-малко поддръжка;
  • Има много по-малки експлоатационни разходи;

Системата може да бъде монтирана както при новостроящи се сгради, така и при съществуващи.

Има няколко различни вида термопомпи, вкопани в земята.