Как коронавирусът променя енергийното потребление във Виена

Wien 1

За туширане разпространението на коронавируса голям брой компании във Виена залагат на работата от вкъщи и това се отразява видимо на потреблението на енергия.

Мащабните мерки за овладяване разпространението на COVID-19 имат значително влияние върху консумацията на енергия. В началото на миналата седмица във Виена например е използвано много по-малко електричество. Подробният анализ показва и времево изместване на енергийното потребление. „Виена се събужда по-късно. Обикновено наблюдаваме много рязко увеличение на потреблението на електроенергия между пет сутринта и единадесет сутринта, когато градът започва деня си. От сряда на миналата седмица тази крива е по-гладка”, обяснява изпълнителният директор на Wien Energie Михаел Щребъл.

В момента във Виена потреблението на енергия намалява с 20 процента през деня, а в рамките на денонощие то е с около 10-15 процента по-ниско. 32 000 мегаватчаса (MWh) биха били нормална стойност за пролетните температури в града от миналата седмица, а стойностите във вторник (миналата седмица) са били доста под 28 000 MWh. Разликата съответства на годишното потребление на 1600 домакинства. Тази промяна се дължи на намалената или частично спряна дейност на училища, магазини, офиси, хотели и в частност на ресторантьорството. Обичайно те потребяват много енергия за големи кухненски уреди, вентилация и охлаждане.

Готвенето сега се извършва у дома и това също се отразява на консумацията на енергия: „Между 12 и 13 ч. наблюдаваме рязък пик на потреблението. Предполагаме, че сега много повече се готви вкъщи“, споделя Щребъл.

За разлика от общата консумация, потреблението на енергия в отделните домакинства в австрийската столица се увеличава. Заради работата от вкъщи (home office), използването на потребителска електроника за развлечение и кухненските уреди консумацията на електроенергия в дома би могла да се увеличи с 30%. Енергийните консултанти от Wien Energie препоръчват използването на превключващи електрически контакти, за да може домашният офис удобно (с натискане на едно копче) да премине в неработен, пестящ енергия, режим.

Вижте също...