pixel

Как се осъществява контролът на температурата

Romstal

Как контролираме температурата?

Алгоритъмът за управление на отоплението не е нищо повече от отоплителна схема, вградена в температурен регулатор, който отговаря за поддържането на предварително зададената температура в помещението. Той определя ефективността и функционалността на устройството. Точността на алгоритъма се превръща в прецизен контрол на отоплението и удовлетворение на потребителя.

Каква е разликата между прост алгоритъм за управление и технологично усъвършенстван? Кое ще работи най-добре за управление на радиаторно отопление и кое за управление на подово отопление?

От тази статия ще научите следното:
– Как работят алгоритмите за управление на отоплението;
– Кой алгоритъм работи най-добре за какъв тип отопление;
– Ще представим и избрани модели контролери Salus Controls;
– Контролът на отоплението е математически.

Радиаторното отопление (чрез конвекция) се характеризира с бързо нагряване на радиаторите до високи температури и следователно бързо затопляне на помещенията (от минути до десетки минути). Аналогично, в обратна посока – бързо охлаждане на радиатори и помещения. От друга страна, подовото отопление се характеризира с ниска температура на отоплителната повърхност, както и висока топлинна инерция (дълги периоди на нагряване и охлаждане – до няколко часа).

Не всяка програма за управление е подходяща за всеки тип отопление. За да изберете най-подходящата система за управление за Вашия дом, си струва да сте наясно с това.

Хистерезис 

Това е най-простият алгоритъм с две позиции (включване/изключване). Работи на базата на температурната разлика, при която термостатът, след достигане на зададената от потребителя температура, отново изпраща сигнал за нужда от отопление към котела. Той предизвиква постоянно колебание на температурата – нагряване, охлаждане, нагряване, охлаждане и т.н. Ако хистерезисът е настроен на ±0,5 градуса по Целзий и стойността на търсенето е 23 градуса, термостатът ще включи котела, когато температурата падне до 22,5 градуса, и ще го изключи, когато температурата се повиши до 23,5 градуса. Тази схема се основава на леко претоварване и не гарантира точност. Поради високата инерция на подовото отопление, хистерезисът не се препоръчва в контролери/термостати, предназначени за подово отопление. Дава по-задоволителни резултати при отопление с радиатори.

Широчинно-импулсна модулация  – ШИМ (PWM)

По-стабилно решение е управлението на импулса или модулацията на ширината на импулса. Той също е двупозиционен (включване/изключване) механизъм, но включва времето за нагряване като допълнителен параметър. При PWM разликата между зададената температура и текущата температура определя колко дълго ще работи нагревателят. Това се прави въз основа на таблица с набор от формули. За по-добро разбиране, нека преведем този механизъм в правило: за поддържане на зададената температура, ако температурната разлика е X – нагревателят ще се включи за Y (предварително определено време за нагряване). Малка разлика означава кратко нагряване, голяма разлика – дълго (различните помещения се затоплят по различно време). Този алгоритъм – поради отчитането на времето за отопление – се използва за управление на системата за подово отопление с добри резултати.

За TPI (Time Proportional and Integral), интегрален пропорционален на времето самообучаващ се алгоритъм, ситуацията е подобна на PWM. Тази програма, обаче, не работи въз основа на формули. Той е по-ефективен, защото изчислява времето на работа в движение, на базата на математически интеграли. То се „учи“, вместо да използва шаблони. Благодарение на тези изчисления, термостатът „знае“ колко време трябва да включите уреда за отопление, за да достигне желаната температура в зададения час. Контролерът „предсказва“: когато температурата е на път да падне, той започва да се затопля достатъчно рано. По-бързите времена за реакция водят до по-добър контрол. ITLC (Internal Temperature Load Compensation) е високотехнологичен алгоритъм за поддържане на температурата, който може да бъде описан като новия TPI. Той е по-прецизен и – чрез модулиране на времето за отваряне/затваряне на задвижващия механизъм – осигурява още по-добър контрол на прегряването.

Управление на отоплението с контролери Salus Controls

Ние, Ромстал България, предлагаме продукти Salus Controls, подходящи за всички видове отопление. В сравнение с контролерите на други марки, продуктите на Salus са по-фокусирани върху съгласуването на алгоритъма за управление с вида на отоплението.

Ето някои примерни предложения за управление на отоплението:

Salus VS20WRF

Romstal

Цифровият регулатор на температура 4 в 1 може да работи като: програмируем регулатор на температурата (ПРТ), контролер на група регулатори (Master) и  групов регулатор (Slave) и Таймер за топла вода. Възможност за превключване на всички регулатори от режим отопление в охлаждане (и обратно) от клемната шина (функцията е достъпна само при използване на клемна шина KL10RF или KL08RF).

Хронотермостат интернет командване Salus IT500

Romstal

Чрез iT500 управлявате отоплението и горещата вода отвсякъде, чрез компютър, мобилен телефон или лаптоп. Свързването към системата се осъществява чрез интернет връзка. Системата е безжична, което я прави лесна за инсталация.

Ако сте прочели тези статия, но все още имате въпроси и се нуждаете от повече информация, свържете се със специалистите на Romstal. Моля, споделете Вашето мнение тук.

Може да харесате още...