Как се отразява пандемията от Covid-19 върху пазара на бойлери и котли?

boiler

Когато през март BSRIA публикува своето годишно проучване за отопление, за 2020 г. бе прогнозиран световен пазар на 15,5 милиона бойлери за домакински нужди и 470 хиляди котли за промишлеността. С наближаването на края на годината резултатите са близо 14,3 милиона продадени бойлери и 450 хиляди котли. Пандемията от Covid-19 доведе до стесняване на пазара.

Междувременно се случиха много неща. След поредицата от драстични локдаун периоди през пролетта и настоящата вълна стана ясно, че страните по света са изправени пред тежки икономически условия и несигурно бъдеще. В много страни бяха стартирани програми за Зелено възстановяване, за да се стимулира икономическото развитие, като същевременно се подкрепя и борбата с промените в климата. Какво е обаче непосредственото въздействие върху пазара на бойлери и котли?

Последното издание на BSRIA за 5-годишната прогноза за световните пазари на бойлери и котли очертава нова перспектива.

Малко вероятно е през следващите години световният пазар на бойлери за домакински нужди да се възстанови до нивата си допреди Covid-19, тъй като много от най-значимите световни пазари на този уред показват бавна, но стабилна тенденция на спад. В някои страни все пак се очакват временни скокове, главно предизвикани от предстоящите законодателни ограничения. Непрекъснатото повишаване на екологичната осведоменост може да намали подобни тенденции, въпреки че в трудни икономически времена има ограничение за това колко може да се похарчи за отопление. Подобна нагласа за „бързане с купуването“ обаче предлага временен и краткотраен тласък.

Перспективите за пазара на котли за нежилищни сгради са малко по-добри. Глобалният пазар е настроен за бавен растеж през следващите години и има само няколко пазара, където се очаква стагнация. Изглежда, че ефективността при тези котли е по-голяма, отколкото при жилищните сгради, и технологиите за възобновяеми източници обикновено идват като добавки към системите.

boiler

Като цяло световната тенденция е колеблив пазар на бойлерите за домакински нужди и по-стабилен пазарен дял на котлите за нежилищни сгради. Динамиката в отделните страни обаче може да бъде доста различна.

Може да харесате още...