pixel

Как се предпазват от летните жеги в Европа

hot

Първите слънчеви дни за годината вече осигуряват летни температури през пролетта. Ако тези температури се задържат няколко дни или седмици през лятото, офисите и фабричните халета бързо се нагряват до 26°C или повече без слънцезащита или климатик. „Излагането на високи температури в помещенията може да доведе до намалена работоспособност, умора, слаба концентрация, повишено изпотяване и проблеми с кръвообращението. То също така увеличава риска от злополуки“, обяснява д-р Вите Шрам, лекар по трудова медицина в TÜV Rheinland.

Служителите нямат право на „период без горещини“, но германската наредба за работните места (ArbStättV) изисква работните помещения да имат благоприятна за здравето температура. В наредбата за работните места ASR A3.5 се посочва, че температурата на въздуха в работните и социалните помещения не трябва да надвишава 26 °C. Ако температурата се повиши над 30 °C, работодателят трябва да предприеме подходящи защитни мерки. Ако температурата надвиши 35 °C, помещение без технически, организационни или лични предпазни мерки не е подходящо за работно помещение. Германският Закон за здравословни и безопасни условия на труд (ArbSchG) гласи, че работодателите трябва да организират работата по такъв начин, че да се избягват рисковете за живота и здравето, доколкото това е възможно.

Като част от оценката на риска може да се анализира топлинният стрес на работното място и да се определят подходящи технически, организационни или лични мерки за защита. Тук трябва да се вземе предвид и влажността на въздуха, тъй като тя оказва значително влияние върху действителната експозиция. Поради това относителната влажност на въздуха не трябва да надвишава стойности от 55, 44 или 33% (при 26, 30 или 35°C) в съответствие с ASR A3.5.

Простите мерки често помагат за намаляване на температурата в помещенията. Те включват кръстосано проветряване през нощта или в ранните сутрешни часове. Източниците на топлина в помещението, като лампи, принтери, скенери или фотокопирни машини, също трябва да се включват само при необходимост. Вентилатори или мобилни климатици също могат да облекчат положението. Все пак трябва да се обърне внимание на служителите, които не понасят течение или страдат от алергии. Течението може да раздвижи праха и полените и по този начин да изостри алергичните симптоми.

Външната слънцезащита като щори, ролетни щори или тенти пази от силна слънчева светлина. Могат да се използват и вътрешни ролетни щори. Тези мерки също така предпазват от отблясъци и отражения, които могат да разсейват по време на работа. Като организационни мерки може да се коригира работното време и тежката физическа работа да се отложи за преди 10 ч. сутринта или след 15 ч. следобед. Допълнителните почивки или гъвкавото работно време също помагат за намаляване на стреса в топла работна среда.

Работодателите трябва да осигурят достатъчно количество напитки като индивидуални мерки. Най-подходящи са чешмяната и минералната вода, билковите и плодови чайове без захар и соковете. Напитките трябва да са хладки или леко охладени, но не и ледени. Правилата за облекло трябва да бъдат съобразени с температурата и да се предпочитат леки, пропускливи за въздуха, светли дрехи и – по възможност – леки обувки.

„Има много начини да се справите с топлинния стрес на работното място. Важно е служителите да бъдат запознати с проблема чрез обучение, консултации по трудова медицина или информационни материали. За да се гарантира, че се използват и мерки като по-чести кратки почивки за разхлаждане, мениджърите и ръководството на компанията трябва да ги подкрепят и да ги дават за пример“, съветва Шрам.

Високите температури в работните помещения не само намаляват производителността, но могат да доведат и до здравословни проблеми. Голямата загуба на вода и електролити вследствие на силно потене или недостатъчен прием на течности може да доведе до топлинно изтощение. Топлинното изтощение, от друга страна, увеличава притока на кръв към кожата, за да може тялото да отделя повече топлина. Това води до рязко спадане на кръвното налягане и засегнатите могат за кратко да загубят съзнание.

Признаците на топлинно изтощение включват зачервена, потна кожа, ускорен сърдечен ритъм, замаяност, слабост и гадене. „Признаците на топлинно изтощение или прегряване трябва да се приемат сериозно. Ако ги забележите у колега, определено трябва да им обърнете внимание. След това е важно да заведете засегнатия на хладно място, да му дадете напитки, съдържащи електролити, и да свалите излишните дрехи. Хладните компреси също могат да помогнат. Ако симптомите продължават или се влошават, трябва да се извика лекар за спешна помощ“, казва Шрам.

Може да харесате още...