Как супермаркетите стават топлофикационни доставчици

Как супермаркетите стават топлофикационни доставчици

Местни жители оставят топли благодарности на системи за охлаждане на супермаркети в Дания.

Благодарение на сътрудничеството между Danfoss и топлофикационното дружество Sønderborg, датската верига супермаркети SuperBrugsen в Høruphav на остров Als, Дания, също се превърна в топлофикационен доставчик. Жители, живеещи в близост до SuperBrugsen имат централно отопление, захранвано от излишната топлина на охладителната му система и така помагат за намаляване на емисиите от CO2.

Около 20 датски супермаркета изпращат излишната си топлина към топлофикационни мрежи. С тази инвестиция SuperBrugsen ще допринесе за подобряването на околната среда, тъй като оползотворяването на излишната топлина намалява въздействието CO2 върху околната среда.

„В момента ние виждаме потенциала на хладилните системи не само в Дания, но и в световен мащаб. Те трябва да се превърнат в неразделна част от топлофикационната мрежа. Това означава, че супермаркетите или месарниците с големи хладилни системи, или по принцип всички предприятия с големи охлаждащи системи, трябва да се превърнат от потребители на енергия в доставчици на енергия. До преди само няколко години, голямата новина беше, че бихте могли да използвате топлината от хладилните системи за отопление на супермаркетите. Днес, тази технология се прилага в повечето нови супермаркета, но сега те вече могат да доставят топлинна енергия и на частни домове, които се намират наблизо“, казва инж. Torben Green от Danfoss, който е част от екипа на проекта в Høruphav.

Значителни икономии за околната среда

SuperBrugsen в Høruphav вече спестява повече от DKK 200 000 годишно от газ и намалява емисиите на CO2 с 34% чрез използване на топлинния излишък от хладилната система за затопляне на вода за хигиенни нужди. С новата си топлофикационни връзката, SuperBrugsen има още един източник на доходи, а именно чрез продажбата на централно отопление на топлофикационните потребителите.

Снабдяването на 16 частни домове

Фактът, че топлофикационното дружество Sønderborg понастоящем има излишната топлина от SuperBrugsen в Høruphav е напълно в съответствие с корпоративната визия за разпространение и доставка на екологично чисти топлофикация.

„Изчисленията показват, че топлинният излишък от SuperBrugsen ще покрива отоплението на 16 стандартни жилища от по 130m². Проектът върви гладко и е тясно сътрудничество с Danfoss и SuperBrugsen“, казва ръководителят на отдел Jan Due Kristensen от Sønderborg District Heating.

Как работи?
По принцип всички супермаркети, като SuperBrugsen в Høruphav, могат да доставят топлина от системата си за охлаждане до близките жилища. Най-големият разход за създаването на топлофикационната мрежа е полагането на отоплителни тръби и покупката на помпа. Хладилните системи се грижат за останалото.


Вижте също...