pixel

Какво отопление най-често избираме и защо?

salus

Ситуацията на пазара на отопление все още е напрегната. Това е свързано с трудните геополитически реалности (война, инфлация) и с енергийната криза. Мащабът на кризата се променя, има неяснота в цените на горивата, а наличността им не е съвсем сигурна. Хората спестяват от всичко, което могат. Това не е добре за инвестиции, ремонти или модернизация на сгради.

Въпреки високите разходи за живот, трябва да отопляваме домовете си. Остава въпросът с какво. Днес ще разгледаме последните тенденции и ще видим какви отоплителни уреди най-често избираме.

salus

Най-популярните отоплителни уреди, термопомпи

От началото на 2022 г. се наблюдава реално увеличение на закупуването на термопомпи. Тя вече беше започнала през 2021 г., но първите три тримесечия на 2022 г. бяха рекордни в това отношение. Смята се, че всяко трето устройство, закупено за отопление на помещения, е термопомпа.

Това е така, защото термопомпата бие традиционното отоплително оборудване по отношение на удобството и оперативните разходи. Не е нужно редовно да плащате за гориво за него, защото то зарежда самото гориво – черпейки от природата (ВЕИ). Тя е екологична и можете да получите субсидии за нея – така че е широко достъпна и субсидирана.

Важно! Въпреки че понякога чувате друго: висококачествените термопомпи изобщо не изискват допълнително отоплително оборудване. Те успяват сами да отопляват сградата. В допълнение, те са почти без поддръжка. Осигуряват топлина в интериора и БГВ без наше участие.

Използвайки този източник на топлина, ние не участваме в емисиите на токсични парникови газове. Нямаме нужда от комини, които можем да вземем предвид още на етапа на проектиране на къщата – спестяваме пари и за това.

Инвеститорите често избират да комбинират термопомпи с фотоволтаици, така че цената на самата помпа и останалата домашна електроника, която работи с електричество, изчезва – защото се произвежда от домакинство, оборудвано с фотоволтаици. В такава ситуация не говорим за спестявания за касичката, а за наистина големи пари, които стоят в джобовете ни.

Универсалността на термопомпата ви дава и свобода в избора на система за отопление и охлаждане, както и за тяхното управление – подово, радиаторно, вентилаторни конвектори, различни комбинации от по-горните.

salus

Има обаче и някои особености

Въпреки че се очаква продажбите на термопомпи да продължат да растат, има тревожни признаци, които биха могли да забавят този процес, в повече или по-малка степен.

Няма достатъчно професионални монтажници (не и достатъчно за търсенето), които могат да изберат правилния модел помпа и да оптимизират работата ѝ на етапа на изпълнение. Качеството на инсталацията е много важно за работата на устройството, така че си струва да се доверите на професионалистите.

Неправилната инсталация може да доведе до увеличаване на сметките за ток, което от своя страна създава чувство на неудовлетвореност и недоволство на клиентите – така се създава лоша реклама.

Адаптирането на термопомпите към старите отоплителни системи също поражда лоша слава. Идеята е термопомпата да работи най-ефективно с инсталации, захранвани от ниски температури.

Конвенционални и кондензни газови котли

Конвенционалните газови котли вече са рядък избор. Техният дял от общите продажби на газови котли е едва около 5%. Междувременно кондензните котли – първият избор за отопление на газ доскоро – отбелязаха значителен спад в популярността с около 20-30%, в зависимост от вида (стенни, подови). Това беше повлияно от нестабилната ситуация на газовия пазар, предизвикана от войната в Украйна.

През последните месеци обаче не изпитваме недостига на доставки на газ, от който пазарът се опасяваше. Цената се нормализира и дори е по-ниска в сравнение с началото на войната. В допълнение към широкото използване на ВЕИ, по-високите такси за отопление е невъзможно да бъдат избегнати в момента.

Следователно интересът на потребителите към газовите котли трябва да се върне. Ако някой планира да премахне старите печки на въглища и дърва, но по различни причини няма да се интересува от ВЕИ, най-вероятно ще се насочи към кондензационни газови котли – както беше досега.

За разлика от термопомпите, тук може да избирате само от различни варианти за отопление: подово, радиаторно.

salus

 

Котли на твърдо гориво

Много домакинства все още използват по-стари или по-нови котли на твърдо гориво (включително пелети), но това вече не е посоката на бъдещето и със сигурност собствениците на нови разработки не го приемат (избирайки по-скоро ВЕИ). Безспорно това е повлияно от тежките увеличения на цените на твърдите горива.

Нека обаче си припомним, че съвременните котли на твърдо гориво са много по-екологични. Всички котли от този тип трябва да отговарят на екологичните изисквания за емисии в атмосферата. Това означава и по-лесна работа и по-нисък процент на повреди – по-голям комфорт при използване.

Тук може да избирате само от различни варианти за отопление: подово, радиаторно.

salus

Електрическо и нафтова отоплително оборудване

Електрическите котли са все по-популярни, защото са сравнително лесни за инсталиране и използване, а с допълнителна фотоволтаична инсталация – изключително рентабилни, защото собственото им производство на електроенергия свежда до нула разходите за гориво за отопление. Те работят чудесно в пасивни сгради, но и в модерни къщи с енергийно ефективни технически параметри и примерна термична модернизация. Такива сгради нямат гигантско търсене на топлина.

Това са отоплителни уреди, които не отделят замърсители. Те са интересна алтернатива на други котли за централно отопление. През 2023 г. все още не е на върха на нашия избор, но този тип отопление започва да се оценява също като допълнителен източник на топлина или в хибридни инсталации.

Слънчеви колектори

Както в случая с термопомпите, това е напълно екологично и енергоспестяващо решение – и следователно устойчиво на бъдещето. Колекторите дават възможност за получаване на топлината, необходима за БГВ, без да замърсяват околната среда, а също така подпомагат централното отопление.

В нашите географски условия е рисковано да се разчита на топлината, генерирана само от слънчевите панели. Особено ако нямаме възможност да го съхраняваме за по-дълъг период от време. По този начин колекторите рядко се избират като основен източник на топлина, отопление на цялата сграда. Това обаче е предложение, което все повече се оценява от потребителите.

Отоплителни уреди през 2023 г.

Трудно е да се предвиди какво ще се промени в тази тема през следващите няколко месеца. Може да се предположи, че за по-голяма сигурност и по-ниски такси отоплението ще тръгне по пътя на различни инсталационни хибриди. Това ще даде възможност да се избере отоплителната среда според текущата ѝ цена. Със сигурност славата на ВЕИ ще продължи да расте. В резултат на това можем да предположим по-нататъшно увеличение на продажбите на слънчеви колектори, които поддържат основната отоплителна система с ниска цена и осигуряват енергия за безплатно производство на БГВ. Колекторите успешно работят с електрически котли, газови котли и разбира се, с термопомпи. Те са универсални и доста евтини. Както споменахме в началото, хората търсят спестявания навсякъде, където могат. Намирането им в отоплителния сектор е задължително, ако мислим за реално намаляване на оперативните разходи на домакинствата.

Каквото и отопление да изберете, обръщайте внимание на неговото управление и регулиране. Автоматизирането на отоплението води до комфорт и гарантирани спестявания от сметките!

За повече информация – Engo Controls

Може да харесате още...