Калифорния реши да използва 100% чиста енергия

Калифорния минава на 100 % чиста енергия. В щата бе приет законопроект, който предвижда да се използва 100 процента надеждна и чиста енергия в срок до 2045 г. До края на идния месец се очаква губернаторът да подпише законопроекта и да го направи официален закон.

Това решение не е изненадващо, тъй като Калифорния е известна с амбицизните си екологични цели. По-рано щатът си постави за цел да добива 50% от енергията си от чисти източници в срок до 2030 г. – цифра, която в новия закон е вече 60% . През пролетта бяха променени строителните норми и вече всички новопостроените сгради трябва да имат системи за добив на слънчева енергия. Калифорния има и и амбициозни цели за развитие на екологичния транспорт.

Новият законопроект обаче влиза в конфликт с политиката на администрацията на Доналд Тръмп, която се опитва да съживи интереса към „традиционните“ енергийни източници – въглища, газ, нефт – за сметка на възобновяемата енергия. Тръмп вече промени много от екологичните регулации, въведени от предшественика си Барак Обама. Затова решението на Калифорния е директен удар срещу програмата на щатския президент.


Вижте също...