pixel

Канализацията криела неоползотворена енергия

Канализацията криела неоползотворена енергия

Отпадъчните води, които се източват от нашите домакинства, съдържат близо 20% повече потенциална енергия, отколкото е смятано досега, твърди едно ново изследване на учени от Университета в Нюкасъл, Великобритания. Ако се потвърдят, резултатите могат да стимулират усилията за извличане на метан, водород и други горива от този неизползван ресурс.

Екипът преценил, че досегашните оценки от единственото друго подобно изследване за анализ на енергийния потенциал на отпадъчните води са твърде ниски. Така е главно защото има твърде много богати на енергия съединения, които се губят в пещите за сушене, прилагани като част от метода, използван за оценка на енергийните съставки в канализационните води. За своето проучване учените от Нюкасъл приложили студено изсушаване на водите, за да запазят повече от съдържащите се богати на енергия съединения. След това те измерили енергийното съдържание на натрупаните вещества и установили, че те са с 20% повече в сравнение с докладваното в предишното проучване.

Въпреки че технологиите, използвани за извличане на тези съединения и превръщането им в енергия впоследствие изискват допълнително развитие, екипът заключава, че превръщането на отпадъчни води в горива може да е икономически обосновано. Така ще се окаже, че канализацията ще се превърне от „енергиен теч“ в „енергиен ресурс“.

greentech.bg

Може да харесате още...