pixel

КЕВР предлага по-евтино парно и топла вода

По-евтино парно и незначително поскъпване на тока от 1 юли предлага КЕВР. Новите цени ще бъдат подложени на обществено обсъждане днес.
Ако идеите на регулатора бъдат приети, парното и горещата вода ще поевтинеят средно с 10% заради очаквания нов спад в цената на природния газ, който е основно гориво за повечето топлофикации у нас.

Най-сериозно облекчение ще почувстват абонатите в Разград, където планираното намаление е със 16%, следват Враца (15%) и Плевен (14%). За София очакваното поевтиняване е 10%, а за Пловдив и Велико Търново – 4%.

Планира се и слабо повишение на тока за клиентите на EVN (0.6%) и Енерго-про (0.9%), а на ЧЕЗ цените няма да се променят.

Окончателното решение ще бъде взето в края на юни, а новите тарифи трябва да влязат в сила от юли.

„Ще бъдат отчетени влиянията на всички останали фактори – на първо място природният газ, но има други фактори, които влияят в обратната посока“, коментира преди обсъждането председателят на КЕВР Иван Иванов.

Другата основна причина, за де не се променят цените на тока са приетите законодателни промени през миналата година. Това е дало възможност на КЕВР да предложи намаляване на цената на таксата „Задължение към обществото“, която се отразява и върху цените на бита.

Пламен Младеновски, началник на отдел „Цени и лицензии“ в КЕВР, заяви пред БНР, че на първо място законодателните промени от миналата година дават възможност цените на тока за бита да не се променят засега.

Може да харесате още...